Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izmjene u mjerama 10 i 11 Programa ruralnog razvoja

Datum objave: 29. ožujka 2016.
U okviru Mjere 10 "Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene" i Mjere 11 "Ekološki uzgoj" Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. objavljene su izmjene koje se počinju primjenjivati od ove proizvodne godine. Izmjene se u Mjeri 10 odnose na jasnije i logičnije definiranje minimalnih zahtjeva za gnojiva i pesticide. U prvotnoj objavi minimalnih zahtjeva, uočene su nejasnoće kod njihovog definiranja, pa su u konzultacijama s Europskom komisijom minimalni zahtjevi propisani za sljedeće operacije:
  • 10.1.2. Zatravnjivanje trajnih nasada (ZTN),
  • 10.1.7. Održavanje ekstenzivnih voćnjaka (EV),
  • 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika (EM).
Temeljem ove izmjene, postignuto je postavljanje minimalnih zahtjeva tako da se isti mogu lako provoditi i kontrolirati s obzirom na sličnost sa zahtjevima višestruke sukladnosti.
Izmjene vezane za Mjeru 11 odnose se na skupinu usjeva trajni travnjaci s obzirom na činjenicu da je u prvoj godini uočen rizik u provedbi ove mjere. Za ostvarenje potpore, prvotno je bilo potrebno zadovoljiti obvezu o držanju minimalno 0,5 EKO UG/ha na skupini usjeva trajni travnjaci što se primjenjuje od 2016. godine. Status EKO grla, na način koji je definiran ovom mjerom, ne znači istovremeno i stvarni status grla u ekološkom uzgoju. EKO status se odnosi na grla koja se uzgajaju na ekološkom trajnom travnjaku i koja mogu imati i prijelazni i puni ekološki status. Potpora se ostvaruje samo za onu površinu na kojoj je ispunjen kriterij od 0,5 UG/ha, dok se za ostatak ekološke površine pod skupinom usjeva trajni travnjaci ne može ostvariti potpora kroz mjeru Ekološki uzgoj.
homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content