Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

2016. godina proglašena „Godinom Nikole Šubića Zrinskog“

Datum objave: 22. ožujka 2016.

Hrvatski sabor prihvatio je prijedlog Vlade Republike Hrvatske, koja je na svojoj 9. sjednici podržala inicijativu Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu da se 2016. godina proglasi „Godinom Nikole Šubića Zrinskog“. Tako je jednoglasnom odlukom 130 prisutnih zastupnika 450. obljetnica Sigetske bitke dobila još veći značaj u hrvatskim okvirima. Naime, sama ideja proglašenja 2016. spomen godinom potekla je iz Međimurske županije, na inicijativu njenog župana Matije Posavca, te će se ona obilježiti mnogim prigodnim manifestacijama.
Ona najveća održat će se u mjesecu rujnu kada se priprema središnji događaj u obilježavanju velike obljetnice Sigetske bitke kojom je u rujnu 1566. godine zaustavljen pohod Turaka na Beč. Tom će se prigodom u Mađarskoj, koja je 2016. već proglasila spomen godinom, 7. rujna na istom mjestu susresti predsjednik Mađarske Janos Ader, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je prihvatila visoko pokroviteljstvo nad obilježavanjem ove velike obljetnice. Molbu, koju je uputio međimurski župan, podržao je i predsjednik HAZU-a, ujedno i predsjednik hrvatskog odbora za obilježavanje Zvonko Kusić.
Međimurska županija napravila je i daljnji korak u organizaciji svih aktivnosti i događaja koji će prethoditi centralnom obilježavanju u rujnu, osnovavši Povjerenstvo Međimurske županije za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke 2016. godine. Povjerenstvo će dogovarati sve aktivnosti vezane uz organizaciju događanja kojih će biti mnogo jer se ove godine ujedno obilježava 5. Spomendan Zrinskih i Frankopana, zatim 345. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, ali i 470. obljetnica dolaska obitelji Zrinski u Međimurje. Proglašenjem 2016. spomen godinom, Međimurje je dobilo jedinstvenu priliku jače se pozicionirati na karti Europe, predstavljajući se kao „Županija Zrinskih“ te ističući svoje slavno povijesno nasljeđe.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content