Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održani Dan narcisa i Dan zdravog osmijeha

Datum objave: 21. ožujka 2016.

Mjesec ožujak posvećen je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Tim povodom ovaj vikend diljem Međimurske županije članice kluba Nova nada i njihovi podupiratelji proveli su humanitarnu akciju Dan narcisa s ciljem da potaknu žene da vode brigu o sebi i svom zdravlju, te da se redovito odazivaju na mamografske preglede koji jamče da se bolest rano otkrije i pravodobno liječi. Pravodobnim otkrivanjem postotak izlječenja bolesti penje se na devedeset posto. Kako prevencije kod raka dojke nema, važan je samo pregled te nacionalni program koji je usmjereni na najrizičniju skupinu, žene između 50 i 69 godine. – istaknuo je predsjednik Županijske lige dr. med. Hussein Saghir. Ove godine novac sakupljen od prodaje cvijeća i ukrasnih predmeta koristit će za rehabilitaciju oboljelih žena i članica klubova unutar Lige kako bi njihov povratak u normalan život bio što uspješniji i kvalitetniji.
Uz Dan narcisa na Franjevačkom trgu u organizaciji mr. sc. Tanje Rosić, dr. dent. med. podrškom Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju, društvom Naša djeca i Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije po 11. puta obilježili su Svjetski dan oralnog zdravlja. Manifestacija pod nazivom Dan zdravog osmijeha za cilj ima osvijestiti kako naše najmlađe tako i njihove roditelje o važnosti oralnog zdravlja. Svoju je podršku sada već afirmiranom događaju došao pružiti glumac Filip Šovagović koji je vlastitim primjerima i iskustvom pokušao potaknuti velik broj okupljene djece da redovito posjećuju zubare. Moram priznati da sam se ranije bojao odlaska u stomatološku ordinaciju, no modernizacija, struka i nove metode svaki posjet čine bezbolnim da ne kažem ugodnim. Doktorica Rosić naglasila kako smo u počecima bili na samom dnu, predzadnji na razini Hrvatske, ovakvim akcijama, unazad jedanaest godina nova istraživanja pokazuju da Čakovec i Međimurje trenutno pri vrhu po brizi o oralnom zdravlju. Dobro i raspjevano  raspoloženje održavala su djeca iz Čakovečkih vrtića i osnovnih škola, Igor Baksa kao suvoditelj zdravom i pokvarenom zubu koje su glumile odgojiteljice iz DV Cvrčak i rasplesana grupa Oktober Light .

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content