Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan i prvi ratni zapovjednik otkrili spomen ploču Specijalne jedinice policije „RODE“ u PU međimurskoj

Datum objave: 18. ožujka 2016.

Prošlo je punih 25 godina otkada je osnovana policijska postrojba za posebne namjene, kasnije preimenovana u Specijalnu jedinicu policije Policijske uprave varaždinske „RODA“. Ubrzanim tempom i gotovo cjelodnevnim radom nakon dvomjesečne intenzivne specijalističke obuke na svoje prve ratne zadatke krenula je iz tadašnje Postaje prometne policije Čakovec, današnje PU međimurske, gdje je upravo danas upriličena svečanost kojoj su se mnogobrojni uzvanici prisjetili svog jubileja. „Rode, kao simbol života i obitelji, bili su ratnici kojima je obitelj bila cijela Hrvatska. Nju su uspjeli i znali zaštititi, obraniti i osloboditi, pokazavši prijatelju snagu i volju hrvatskih postrojbi te visok moral i ljubav prema domovini. Vaša nesebičnost zadužila je nas i generacije koje dolaze da vas pamte i štuju, jer čovjek živi koliko ga dugo čuvamo u srcima“, rekao je u svom obraćanju župan Međimurske županije Matija Posavec te pritom uz prvog ratnog vojnog zapovjednika „RODA“ Danka Bunića otkrio Spomen ploču na Spomen zidu Policijske uprave međimurske.
Bila je to ujedno i prigoda da se paljenjem svijeća oda dužno poštovanje i pijetet svim stradalim pripadnicima i njihovim obiteljima, a uz župana Posavca i zapovjednika Bunića, svoje poštovanje svojih su dolaskom iskazali zamjenik župana Zoran Vidović, načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić, načelnik PU Varaždinske Darko Jurčec, predsjednik Izvršnog vijeća bivše Općine Čakovec Anton Jurinec, ratni načelnik PU varaždinske Ivan Žitnjak, brojni suborci, aktivni i umirovljeni djelatnici MUP-a, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obitelj i prijatelji, dok je Spomen ploču blagoslovio kapelan Policijske kapelanije Sv. Franjo Asiški, Ivica Horvat. Krunoslav Gosarić, spomen kutak u postaji nazvao je rodinim gnijezdom, istaknuvši pritom kako nije slučajnost odabir imena postrojbe, koje nosi puno simbolike. „Jedinica je nastala krajem ožujka, u vrijeme povratka ptica selica na svoja staništa, a one donose radost, novi život, podsjećaju na iznimnu skrb o obitelji, kao što su se pripadnici ove jedinice brinuli za našu domovinu“, naglasio je. Bunić je naglasio kako ima veću tremu sada, nego kada je svoje junake vodio iz bitke u bitku, dok je njihov ratni put, od Vukovar do Dubrovnika, okupljenima predstavio Goran Mihalić, predsjednik Specijalne udruge policije „Rode“. „Na tom krvavom ratnom putu od nas 500-tinjak, poginulo je 11 naših suboraca, od kojih se jedan još vodi kao nestali, a mnogi su teže ili lakše ranjeni“, objasnio je.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content