Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 2. Županijska smotra dječjeg glazbenog stvaralaštva

Datum objave: 18. ožujka 2016.

Županijska Smotra dječjeg glazbenog stvaralaštva djece i mladeži Međimurske županije po drugi puta održala se u Centru za kulturu u Čakovcu. Prikaz je to kontinuiranog rada pjevačkih zborova i njihovi voditelja i prilika za predstavljanje širokoj publici. Ove godine na Smotru se prijavilo 17 pjevačkih zborova od čega 16 iz osnovnih škola i jedan srednjoškolski. Natjecanje je podijeljeno u dva dijela – prvi je natjecateljskog karaktera i sastavni je dio kalendara školskih državnih natjecanja 59. Glazbene svečanosti hrvatske mladeži koje se svake godine održava u mjesecu svibnju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, dok je drugi dio revijalnog karaktera.
Držeći se zadanih propozicija, četiri zbora koja su sudjelovala u natjecateljskom programu, Pjevački zbor OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, Pjevački zbor OŠ Sveta Marija, Pjevački zbor OŠ Nedelišće i Pjevački zbor OŠ Ivana Gorana Kovačića Sv. Juraj na Bregu, ocjenjivala je prosudbena komisija iz županijskog povjerenstva koju su činili profesorica iz Glazbene škole u Varaždina Dada Ruža, Senka Bašek Šamec ravnateljica Osnovne glazbene škole u Čakovcu i profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, odsjek Čakovec Branimir Magdalenić. U uvodu, organizator ovogodišnje Smotre, ravnatelj Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec Vladimir Novak, naglasio je važnost ovakvih manifestacija kako bi se podigla razina i kvaliteta pjevačkih zborova te razvijanje glazbene kulture mladih u Međimurju.
Možemo se pohvaliti velikim brojem zborovođa i djece koja sudjeluju u radu a iskustvo nastupa u Centru za kulturu, hramu kulture od iznimnog je značaja i motivacija svim sudionicima“, rekao je. Čast da otvori 2. Županijsku Smotru pripala je Međimurskom županu Matiji Posavcu. „Međimurje je rasadnik glazbenih talenata, imamo mnoga velika imena prepoznatljiva u umjetnosti naše prošlosti i sadašnjosti, a sigurno ćemo imati i u budućnosti. Dokaz tome ovi su mladi ljudi u koje moramo kontinuirano ulagati, kroz obrazovanje i ovakve manifestacije kako bi bili što kvalitetniji i educiraniji za umjetničko stvaralaštvo“, naglasio je župan.
Voditeljica Županijsko stručnog vijeća profesora glazbene kulture Klaudija Vidović osvrnula se na dosljednost u radu prijavljenih zborova i silan trud koji proizlazi prvenstveno iz ljubavi prema glazbi. Završetkom smotre prosudbena komisija zajedno sa svim voditeljima zborova održala je okrugli stol, dok je dojmove i ocijene o dva zbora iz natjecateljskog dijela predsjednica proslijedila Agenciji za odgoj i obrazovanje čiji se pismeni odgovor o zboru koji će ostvariti pravo nastupa na državnom nivou očekuje kroz tjedan dana.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content