Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Vlada RH šalje prijedlog Hrvatskome saboru da proglasi 2016. „Godinom Nikole Šubića Zrinskog“

Datum objave: 17. ožujka 2016.

Na 9. sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je Prijedlog odluke o proglašenju 2016. „Godinom Nikole Šubića Zrinskog", kojeg je iznio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar, na prijedlog saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. Prisjetimo se, na inicijativu župana Međimurske županije Matije Posavca, Odbor je jednoglasno usvojio dati prijedlog na svojoj posljednjoj sjednici. Tako će se isti naći na dnevnom redu, i konačnom izglasavanju Hrvatskoga sabora čime će ova inicijativa, pokrenuta od strane Međimurske županije, dobiti svoj završetak, ali i novi početak.
Naime, sve je bliže mjesec rujan kada obilježavamo veliku obljetnicu u sjećanje na Sigetsku bitku kojom je u rujnu 1566. godine zaustavljen pohod Turaka na Beč. Tom se prigodom u Mađarskoj, koja je 2016. već proglasila spomen godinom, 7. rujna priprema velika svečanost, kada će se na istom mjestu sresti predsjednik Mađarske Janos Ader, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja je prihvatila visoko pokroviteljstvo nad obilježavanjem ove velike obljetnice. Molbu, koju je uputio međimurski župan, podržao je i predsjednik HAZU-a, ujedno i predsjednik hrvatskog odbora za obilježavanje Zvonko Kusić.
Međimurska županija napravila je i daljnji korak u organizaciji svih aktivnosti i događaja koji će prethoditi centralnom obilježavanju u rujnu, osnovavši Povjerenstvo Međimurske županije za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke 2016. godine. Povjerenstvo će dogovarati sve aktivnosti vezane uz organizaciju događanja kojih će biti mnogo jer se ove godine ujedno obilježava 5. Spomendan Zrinskih i Frankopana, zatim 345. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, ali i 470. obljetnica dolaska obitelji Zrinski u Međimurje. Dakle, predstoji još samo da Hrvatski sabor većinom glasova prihvati spomenuti Prijedlog, čime će Međimurje dobiti jedinstvenu priliku jače se pozicionirati na karti Europe, predstavljajući se kao „Županija Zrinskih“ te ističući svoje slavno povijesno nasljeđe.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content