Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predsjednik Instituta regija Europe kod župana: „Veće ovlasti županijama pomoći će njihovom razvoju“

Datum objave: 15. ožujka 2016.

Međimurska županija dugogodišnja je članica Instituta regija Europe, udruge koja povezuje gospodarske, pravne, kulturne i druge jedinice lokalne uprave i samouprave, institucije, organizacije i pojedince sa čitavog europskog prostora, koja za cilj ima naglašavanje rastuće važnosti regija i općina u europskoj politici i gospodarskom razvoju. Predstavnici Instituta redovito prate rad svojih članica, nastojeći im pružiti znanje, iskustvo i potporu infrastrukturi potrebnoj gradovima i regijama za izvršavanje sve složenijih i zahtjevnijih zadataka. Stoga je u posjetu Međimurskoj županiji boravio Dr. Franz Schausberger, osnivač i predsjednik Instituta, u pratnji svojih kolega Dr. Hermanna Prema, predsjednika Okruga Jennersdorf savezne države Gradišće, Wilhelma Thomasa, gradonačelnika Grada Jennersdorfa i Willibalda Herbsta, gradonačelnika Grada Weichselbauma.
Goste iz Austrije dočekao je župan Međimurske županije Matija Posavec s kojim su odradili radni sastanak, kojem su uz župana prisustvovali njegov zamjenik Zoran Vidović i pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović. Tema o kojoj se najviše raspravljalo je potreba reforme lokalne samouprave u Hrvatskoj. „Problem je taj što od 100 kuna u Hrvatskoj 90 odlazi državi, 5 kuna Gradu Zagrebu, a preostalih 5 županijama i općinama“, slikovito je objasnio župan Posavec, naglasivši pritom kako se u sklopu te teme najviše raspravlja o mogućnosti ukidanja županija, dok bi rasprava ustvari trebala ići u potpuno drugom smjeru. „Smatramo da bi rješenje bilo dati županijama još veće ovlasti kako bi sama mogla servisirati svoje probleme, obaveze i financirati projekte, a onih 100 kuna s početka priče svesti na 80 državi, a 20 lokalnoj zajednici“, zaključio je te istaknuo upravo Austriju kao idealan primjer. „Mi u Austriji na 8 milijuna stanovnika imamo 2300 općina, što je gotovo 5 puta više od Hrvatske, a stvari funkcioniraju dobro upravo zato što svaka općina, unutar pojedine savezne države, najbolje može procijeniti koje su stvarne potrebe njenih građana i kako ih najbolje riješiti“, nadovezao se dr. Schausberger, spomenuvši time kako primjer Danske, koja je spojila mnoge općine i stvorila velike administracije, nije toliko pozitivan koliko se navodi, jer su ljudi njime nezadovoljni, a administracija je vrlo skupa.
Naglašava kako je decentralizacija jedini način da se pomogne županijama u Hrvatskoj, ali da je nužno da prijenos ovlasti sa države na regije prati i prijenos financijskih sredstava pomoću kojih se te ovlasti mogu provesti. „Druga stvar koju bi županije i općine u budućnosti trebale više raditi je prekogranična suradnja sa susjednim regijama“, dodao je predsjednik Instituta i pozvao župana Posavca da zajedno sa svojim suradnicima, kao i gospodarstvenicima iz Međimurja, dođe u službeni posjet Jennersdorfu, gdje će im domaćini demonstrirati pozitivne primjere iz prakse u funkcioniranju lokalne samouprave.
Kako je napomenuo, oni koji su uspješni, moraju se držati zajedno, a jačanjem regija, jačaju se i države. Upravo uspostavljanje prekogranične regionalne suradnje doprinosi i olakšava dobivanje sredstava iz europskih fondova, a to je želja međimurskog župana. „Želimo da za one projekte koje mi kandidiramo za europske strukturne fondove pronađemo partnere u Austriji, a da generalnog partnera imamo u samom Institutu s kojim ćemo nastaviti graditi dosadašnju dobru suradnju“, zaključio je Posavec, kojem je dr. Schausberger uručio prigodan i simboličan poklon u obliku čaše prijateljstva koja će se u budućnosti ispuniti kvalitetnim sadržajem na obostranu korist, a on mu uzvratio tradicionalnim međimurskim proizvodima.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content