Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Hrvatskog sabora o prijedlogu Državnog proračuna RH

Datum objave: 15. ožujka 2016.

U Hrvatskom saboru, 14. ožujka održana je sjednica Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu na temu donošenja novog Državnog proračuna Republike Hrvatske. Na samom početku sjednice, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ukratko je predstavila najbitnije stavke Državnog proračuna u području jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i rekla kako bi 2016. godina trebala biti godina za rješavanje svih problema lokalne i područne samouprave.
U ime Hrvatske zajednice županija sjednici je prisustvovao župan Međimurske županije Matija Posavec koji je rekao kako se novim prijedlogom proračuna decentralizirane funkcije smanjuju te kako su decentralizirane funkcije u zdravstvu ostale iste, iako se prema najavi Ministarstva zdravlja bolnice vraćaju u nadležnost županija.
Svaka reforma javne uprave mora imati jasne kriterije, a pri njoj se treba voditi načelom fiskalne i funkcionalne decentralizacije. Kako bi jedinice lokalne i područne samouprave nadoknadile eventualne gubitke u proračunu, postoji Fond za izravnanje kojim se mogu koristiti. „Fond za izravnanje trenutno je samo za strukturne i kohezijske fondove koji trenutno ne funkcioniraju. Na tome država treba poraditi“, rekao je župan Posavec.
Ravnomjeran regionalni razvoj jedan je od strateških ciljeva Republike Hrvatske i obveza prema Zakonu o regionalnom razvoju. Kako bi se postigao ravnomjeran razvoj, nužna je dobra suradnja središnje države i jedinica lokalne i područne (regionalne samouprave). S time su se složili i svi članovi Odbora, koji su predložili organiziranje tematske sjednice s predstavnicima Ministarstva financija. Predloženo je da Udruga gradova s Ministarstvom financija organizira sastanak na kojem će sudjelovati predstavnici Udruge općina, Udruge gradova i Hrvatske zajednice županija zajedno s članovim Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu na kojem bi se detaljno raspravile stavke proračuna.
Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu radno je tijelo Hrvatskog sabora u čijem su djelokrugu pitanja ustrojstva, djelokruga i načina rada tijela jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i financiranje jedinica. Predsjednik Odbora je Tulio Demetlika, gradonačelnik Grada Labina.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content