Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Učenici 3. Osnovne škole najavili projekt „Ruža međimurska“

Datum objave: 10. ožujka 2016.

Učenici 3. osnovne škole Čakovec u sklopu izborne nastave građanskog odgoja i obrazovanja te članovi novinarsko – medijske i likovne skupine sudjelovali su u istraživanje međimurske kulturne baštine. Unazad šest godina započeli su projekt „Ruža međimurska“ kojim žele užu i širu zajednicu podsjetiti na neke zaboravljene pojedince, pjesnike i pisce te stare zanate s našeg područja. Ove godine projekt su posvetili poznatom međimurskom umjetniku Ladislavu Kralju Međimurcu i njegovoj ostavštini, kojem je cilj upoznati javnost sa životom i djelom umjetnika te potaknuti nadležne ustanove o mogućim ulaganjima i revitalizaciji umjetnikove kuće i galerije. Vođeni time, predstavnici učenika zajedno sa svojim mentorima Tihanom Preksavec, profesoricom hrvatskog jezika i Draženom Ružićem, diplomiranim knjižničarem, svoje ideje prezentirali su zamjenici župana Sandri Herman koja je u ime Županije obećala pomoć i potporu.
Tijekom istraživanja učenici su sakupljali materijale, posjetili Kraljevu kuću i galeriju, aktivirali sve relavantne dionike koji su im svojim znanjima mogli pomoći u radu te došli do konkretnih rješenja. Kako bi popularizirali ostavštinu među mlađom populacijom pokrenuli su izradu web stranice koja bi se tijekom projekta stalno osvježavala novim sadržajem i  vijestima dok će rad na njoj nastaviti članovi novinarske skupine i nakon završetka projekta. Pritom su ujedno potaknuli kupnju ovlaživača zraka u kući, kako umjetnine u kući i galeriji ne bi propadale, te oživljavanje dvorišta organizacijom društvenih zbivanja.
Završetak projekta ostvarit će se na Trećem susretu mladih međimurskih umjetnika „Ruža međimurska „  gdje će rezultate svoga rada, predočiti u obliku izložba, prezentacija, kratkih izlaganja i praktičnih radionica. To će se vrijedno događanje u suradnji s Općinom Donji Vidovec, održati u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije krajem travnja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content