Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija osiguranim sredstvima u Proračunu pokazala brigu za 2500 osoba s invaliditetom

Datum objave: 10. ožujka 2016.

Današnje potpisivanje Sporazuma od iznimne je važnosti za Međimursku županiju jer smo u ovom slučaju sigurni kako je svaka kuna dobro uložena. Sve osobe s određenom vrstom hendikepa se ni u jednom trenutku ne smiju osjećati kao neravnopravni članovi društva“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom potpisivanja Sporazuma o sufinanciranju aktivnosti osoba s invaliditetom Međimurske županije s predsjednicima 11 udruga. Ugovor su potpisali predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije Marija Ciglar, ujedno i predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, zatim predsjednica Udruge gluhih i nagluhih Međimurske županije Mirela Igrec, ispred Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Međimurske županije Petra Vadlja, predsjednik Udruge invalida rada Međimurske županije Zlatko Novak, predsjednica Društva multiple skleroze Međimurske županije Marija Mihalić, predsjednik Udruge tjelesnih invalida Međimurja Branko Baksa, predsjednica Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Čakovec Miljenka Radović, te ispred Udruge Pomoć neizlječivima Željka Siladi, sa županom, uz prisustvo svoje zamjenice Sandre Herman, dok će se Sporazum naknadno potpisati s Udrugom za sindrom Down Međimurske županije i Udrugom za autizam „Pogled“.
Te su udruge od posebnog značaja za županiju jer su one jedine na našem teritoriju koje brinu o osobama s invaliditetom i okupljaju veliki broj članova za koje osiguravaju različite oblike pomoći. Sveukupno je pritom uplaćeno 165 tisuća kuna pomoću kojih će nastaviti financirati svoju redovnu djelatnost i aktivnosti koje provode. „Sve udruge s kojima danas potpisujemo Sporazum zajedno okupljaju gotovo 2500 članova i samim time čine jednu širu skupinu našeg društva što podrazumijeva odgovornost i obavezu lokalne zajednice. Zbog toga im na ovaj način poručujemo kako s naše strane imaju apsolutnu podršku“, dodao je župan te naglasio kako su te udruge iznimno važne za Županiju i zbog toga što njihovi članovi upravo putem njih ostvaruju sve svoje interese i dobivaju svu potrebnu skrb, čime im se osiguravaju kvalitetniji uvjeti za život. „Ovo je samo dio projekta kojeg imamo kroz suradnju s udrugama osoba s posebnim potrebama. Treba reći da mi kroz županijski proračun sufinanciramo i dnevni boravak za djecu s posebnim potrebama, asistente u vrtićima i osnovnim školama, ali jednako tako i projekte koji trebaju predfinanciranje ili sufinanciranje a novci su dobiveni iz EU, sve ukupno se radi o nekoliko milijuna kuna“, zaključio je župan. U ime svih zahvalila se predsjednica Saveza, ujedno predsjednica Udruge slijepih. „Nije sve u ovim ugovorima i u novcu, bitno je da budemo vidljivi i kroz druge aktivnosti, ali da od svega toga korist imaju same osobe s invaliditetom. No, moram istaknuti da se rijetko događa da se sve ugovorene obaveze za prijašnju godinu tako brzo i potpuno riješe, da udruge imaju takvu podršku, zbog čega želim posebno zahvaliti Međimurskoj županiji na svemu što nam pruža“, rekla je predsjednica Saveza.
Nakon potpisivanja Sporazuma, voditeljica Odsjeka za zdravstvo, socijalnu zaštitu i nacionalne manjine Međimurske županije Sonja Tošić-Grlač govorila je o projektu „Zdrava županija“, u sklopu čega je najavila jubilarni 20. Sajam zdravlja koji će se od 15. do 17. travnja 2016. godine održati u Vinkovcima. „U sklopu Sajma organizira se i poseban Forum za osobe s invaliditetom, a predloženo je da nositelj tog Foruma bude Međimurska županija, zbog čega želim pozvati sve udruge da se aktivno uključe“, objašnjava i dodaje kako je glavni cilj tog okupljanja razmjena iskustva i evaluacija postignuća u implementaciji strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, što je ujedno i centralna tema ovogodišnjeg sajma. „Vrijeme je da se svojim primjerima dobre prakse predstavimo cijeloj Hrvatskoj, pošto smo perjanica u čitavom nizu aktivnosti koje provode naše udruge osoba s invaliditetom“, objasnila je. Župan Posavec za kraj je istaknuo kako će Županija i dalje podržavati sve aktivnosti i projekte udruga te im se s veseljem pridruživati, a sve s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu. „Želja nam je, i mislim da to pokazujemo djelima, a ne samo riječima, da u svakom trenutku možemo pružiti sigurnost osobama s invaliditetom, koju rijetko pronalaze, a morale bi je imati na lokalnoj razini“, zaključio je župan, te iskoristio priliku zahvaliti svim volonterima koji su uključeni u rad udruga ili na bilo koji drugi način doprinose brizi osoba s invaliditetom.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content