Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Gospodarstvenici sudjelovanjem na skupu HGK ispunili zgradu Scheier

Datum objave: 9. ožujka 2016.

Jedna od gorućih tema u Hrvatskoj uz koju se ponajviše vežu potrebe novih reformi svakako je sektor poduzetništva. Na tom je tragu Gospodarsko vijeće Županijske komore Čakovec organiziralo skup gospodarstvenika na temu „Poduzetništvo u 2016. godini“. U prepunoj dvorani zgrade Scheier na skupu su sudjelovali potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Ivan Škorić, ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat s pomoćnicom Anom Mandac, župan Međimurske županije Matija Posavec i njegov zamjenik Zoran Vidović, mnogi čelni ljudi međimurskih gradova i općina, te brojni poduzetnici i gospodarstvenici iz Međimurja. Skup je moderirao predsjednik Gospodarskog vijeća Županijske komore Čakovec Mladen Križaić, a poduzetnici su na ovaj način dobili priliku iznijeti svoje prijedloge, stavove i mišljenja na temu razvoja hrvatskog poduzetništva u izravnoj komunikaciji s čelništvom nadležnog ministarstva. Na samom početku župan Posavec obratio se svim prisutnima izrazivši zadovoljstvo velikim odazivom što pokazuje da poduzetnici imaju što za reći i žele dati svoje prijedloge kojima će doprinijeti provođenju prijeko potrebnih reformi.
Poduzetništvo, obrtništvo i gospodarstvo u cjelini, u Međimurju funkcionira na jednoj zavidnoj razini, i to zahvaljujući upravo vama koji se svaki dan morate probuditi s činjenicom da trebate radnicima isplatiti plaće, održavati sustav, platiti sve one parafiskalne namete što nije lak posao“, istaknuo je župan Posavec i dodao kako smo po rezultatima i brojkama bolji od mnogih drugih regija, ali da se uvijek može bolje, pogotovo zajedničkom suradnjom i konkretnim prijedlozima prema onima koji donose odluke. „Želim da svi zajedno radimo na efikasnijoj javnoj upravi i da se više bavimo privlačenjem sredstava iz EU fondova, jer jedino na taj način možemo potaknuti bolje funkcioniranje gospodarstva i učiniti javnu upravu efikasnom na način da ona zaista bude istinski servis građana“, naglasio je Posavec. Potpredsjednik Komore Škorić izrazio je zadovoljstvo ekonomskim pokazateljima Međimurske županije koja posljednjih godina bilježi rast i pozitivne trendove. „Potrebne su nam takve lokomotive gospodarstva u Hrvatskoj, jer teško je zamisliti da se država vodi bez plana i strategije, a činjenica je da u Hrvatskoj ima još puno nereda“, naglasio je Škorić ističući ulogu HGK u olakšavanju poslovanja poduzetnicima i pomoći u javljanju na natječaje za fondove Europske unije. Iskoristio je priliku i osvrnuo se na novo vodstvo HGK ističući kako rekonstrukcijom i reformama može služiti kao primjer dobrog poslovanja.
O planovima Ministarstva poduzetništva i obrta u 2016. govorili su ministar Horvat i njegova pomoćnica Mandac. Predstavljene su mjere i programi namijenjeni povećanju konkurentske prednosti poduzetnika, a ministar je najavio i pojednostavljenje procedura privlačenja novaca iz EU fondova. „Ove godine namjeravano investirati oko 500 milijuna kuna, a tu ćemo participaciju dati u zajedničku blagajnu Europske unije i uz to pripremiti oko 450 milijuna kuna nacionalne komponente kojom želimo sufinancirati one projekte koji će kroz strukovne fondove doći u poduzetničko okruženje Hrvatske“, naglasio je te napomenuo kako neće biti radikalnih mjera Europske komisije. „Jednom pametnom formulom i konstrukcijom državnog proračuna Europska komisija je uvjerena da ćemo, bude li discipline, godinu završiti s deficitom ispod 3%“, objašnjava Horvat dodajući kako je to moguće ostvariti uz gospodarski rast od 2%. Naglasio je na kraju kako je cilj ministarstva ove godine održati stabilno poduzetničko okruženje, no kako poreznih reformi i promjena u ovoj godini neće biti. „Uloga ministarstva je ovdje da bude kritički prijatelj“, nadovezala se pomoćnica koja je napomenula kako je obrazovanje, kroz stvaranje novog stručnog kadra, jedan od prioriteta za pokretanje gospodarstva. Ovaj skup bio je dobar pokazatelj načina na koji bi poduzetnici trebali surađivati i raspravljati, a sve u svrhu poboljšanja komunikacije s nadležnim institucijama kojima njihovi problemi trebaju biti predstavljeni i artikulirani.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content