Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Suradnjom Međimurske županije i Međimurskog veleučilišta do novih 6,5 milijuna kuna iz Europskog fonda

Datum objave: 7. ožujka 2016.

Na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu trenutno studira oko 1.100 studenata. Svima njima potrebno je osigurati što bolje uvjete i na taj im način pružiti mogućnost kvalitetnijeg obrazovanja. Govoreći o studentskom standardu, to se prvenstveno odnosi na prehranu i dostatne smještajne kapacitete. Korak dalje u tom smjeru napravljen je potpisivanjem ugovora kojim je Međimurska županija dala zgradu na korištenje Međimurskom veleučilištu u Čakovcu. Naime, Odlukom Skupštine Međimurske županije predviđeno je trajno davanje poslovnog prostora Veleučilištu radi obavljanja osnovne djelatnosti te za uređenje sadržaja i obavljanje djelatnosti studentskog standarda. Spomenuti ugovor potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i dekanica Međimurskog veleučilišta Nevenka Breslauer čime je naznačen početak novih ulaganja u visokoškolsko obrazovanje u Međimurju. Sama nekretnina, ukupne površine 710 m2, nalazi se na prostoru bivše vojarne, neposredno uz zgradu Veleučilišta kojem se daje na korištenje bez naknade i na neodređeno vrijeme.
Nedostatak smještajnih kapaciteta najveći je problem studentima iz inozemstva, posebice onima koji su zainteresirani da na MEV-u studiraju kroz različite programe razmjene studenata, a isti se problem javlja i u realizaciji projekata koji uključuju razmjenu ili gostovanje profesora“, ističe dekanica i napominje kako bi se realizacijom projekta omogućio upis većeg broja studenata, unaprijedio studentski standard, olakšalo studiranje studentima s invaliditetom i stvorili dobri uvjeti za sudjelovanje u međunarodnim projektima. „Ovo je samo nastavak dosadašnje politike u kojoj su nam mladi i obrazovanje prioritet. Želimo olakšati studentima rad i učenje, a roditeljima kućni budžet i upravo je ovo način na koji to postižemo. Svako ulaganje u obrazovanje ne gledamo kao trošak, već investiciju“, naglasio je župan Posavec.
U ovom trenutku Veleučilište ima pripremljenu svu potrebnu dokumentaciju, uključujući i studiju izvodljivosti, za projekt Rekonstrukcija i prenamjena objekta Međimurskog veleučilišta kojom se javlja na natječaj za sufinanciranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj Priprema zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj 2014-2020. Projekt je potpuno spreman za implementaciju, a njegova se vrijednost procjenjuje na više od šest i pol milijuna kuna. U prizemlju objekta uredila bi se kuhinja, restoran s 80 mjesta i studentski kafić te knjižnica s pratećim i pomoćnim sadržajima, dvije veće i jedna manja predavaonica i dva kabineta za profesore. Kat je namijenjen smještaju studenata i gostujućih profesora u 14 jednokrevetnih, 6 dvokrevetnih i 2 sobe za smještaj osoba s invaliditetom te 2 apartmana za gostujuće profesore, a uz to ide i dnevni boravak.
Također, valja istaknuti kako bi se realizacijom tog projekta otvorila nova radna mjesta, s čime je osobito zadovoljan župan Posavec. „Aktivno se bavimo spajanjem gospodarstva i obrazovanja, točnije njihovim usklađivanjem sukladno potrebama na tržištu“, napominje Posavec i dodaje kako na ovaj način Županija nastoji još jače potaknuti visokoškolsko obrazovanje. „Veliki je fokus na mladima. Od osiguravanja asistenata u nastavi vrtićima i osnovnim školama, besplatnih udžbenika i prijevoza, gradnji novih škola i dvorana te obnovi starih, preko stipendiranja učenika koje time potičemo i usmjeravamo u daljnjem razvoju, pa sve do stvaranja potrebite infrastrukture, kao što je ovdje slučaj, koje će jamčiti kvalitetne uvjete u razvoju naših učenika i studenata“, zaključuje Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content