Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija i Hrvatski lovački savez Sporazumom učinili iskorak u zaštiti međimurskih lovaca

Datum objave: 3. ožujka 2016.

„Od prvog dana stav Međimurske županije je taj da ćemo učiniti sve da zaštitimo naša lovačka društva i lovce te podržimo lovno gospodarstvo i lovni turizam“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom svečanosti potpisivanja Sporazuma o načinu osiguravanja financijskih sredstava za uredno izvršenje zakupa prava lova u županijskim lovištima Međimurske županije. Sporazum je nakon radnog sastanka sa županom potpisao predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak, nakon što je Županija pronašla rješenje koje će dobiti svoju pravnu osnovu 31. ožujka kada ističe desetogodišnji zakup postojećim lovačkim društvima, ali i usvajanjem odluka na sjednici Skupštine Međimurske županije. Nakon pitanja koja su neko vrijeme bila otvorena, sada se kreće u pripremu novih rješenja, napravit će se sve potrebne radnje te prilagoditi akti, posebice oni koji ulaze u domenu predstavničkog tijela. Problematika je nastala izmjenama zakona i potrebi njihovom prilagođavanju, a u trenutku nužnosti produljenja zakupa lovišta. Sada, kako je istaknuto, nakon što istekne dosadašnji zakup, 01. travnja donosi novu stabilizaciju sustava lovstva do 2026. godine­.
Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i suradnici predsjednika HLS-a, zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, pročelnik UO za gospodarstvo Darko Radanović te predsjednik Lovačkog saveza Međimurske županije Ljubomir Grgec sa suradnicima, koji je pritom zahvalio Županiji i savezu te izrazio svoje zadovoljstvo što će tradicija lovstva biti nastavljena. Naime Međimurska županija ovime je dala mogućnost svim svojim društvima te lovcima kojih je oko tisuću, koji su dosad obavljali čuvanje lovišta i bili u zakupu, da to nastave i dalje. To uključuje onih 15 koji su kontinuirano radili dosad, te dodatnih pet koji u ovoj fazi za to nisu dobili mogućnost. Odlukom Ustavnog suda gdje su stavljene van snage neke stavke Zakona o lovstvu sada će i oni dobiti tu priliku. Naglašeno je kako je jedna od stavki koje su društva morala izvršiti je da osiguraju plaćanje bankovnom garancijom ili mjenicom, što je predsjednik Dečak objasnio da u cijelosti preuzima savez.
„U 2015. HLS je obilježio 90 godina svog ustoličenja, a u posljednjih 18 godina koliko sam na čelu rad saveza prešao je s dogovornog na menadžerskih oblik gospodarenja, čime smo stvorili dovoljno materijalnih uvjeta da rasteretimo obaveza naših društava“, objasnio je predsjednik HLS-a i dodao da u 17 godina nije mijenjana ni visina članarine, uz stalno povećanje standarda.
Pritom je zahvalio i Međimurskoj županiji koja baš kao i savez, stoji iza svojih lovaca. Naime Županija maksimalno štiti njegove interese, pa će se uz to, prema odluci župana, sav novac od zakupnine koji Županija može prihodovati od društava, tim istim društvima i vratiti. „Dakle ništa ne tražimo u smislu prihoda već ćemo im to iz Proračuna vratiti da se društva dalje razvijaju i da stvaramo kvalitetnu lovno – gospodarsku osnovu, zaštitimo naša lovišta, ali i time stvaramo nove vrijednosti“, rekao je međimurski župan, a predsjednik saveza se nadovezao kako je ponosan što je upravo Međimurje na prvom mjestu u lovačkoj infrastrukturi, gdje se raspoznaje jedan zdravi odnos županije prema lovcima. „Sada će nam biti puno lakše sa smanjenjem troškova, ali i uz suradnju Županije. Kroz 15 dana rješava se i pitanje zakupa, a smatramo kako uz tradiciju od 70 godina bez podcjenjivanja, nitko nema veće pravo na naša lovišta. Sada ćemo pokrenuti i projekte da zaživi lovni turizam koji je spona za sve druge grane koje djeluju u županiji“, naglasio je predsjednik međimurskih lovaca.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content