Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kristina Štebih svojim je djelima utjelovljenje uspješnog kulturnog amaterizma u Međimurju

Datum objave: 3. ožujka 2016.

Nakon Zagreba, u Međimurskoj županiji održana je promocija knjige drama autorice Kristine Štebih, „Pismo z Galicije“. Pod okriljem Hrvatskog sabora kulture Zagreb, Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije i Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, predstavljeno je treće tiskano djelo mlade autorice, koje donosi sedam dramskih tekstova: Pismo z Galicije, Requiem za žive, Idu Zrinski, Tarzan i svinja na posljednjoj večeri, Se bu dobro mamika, O mačkama i ljudima na pasji način i Zato, što mi je rođendan. Vizualizacija njenih djela odrađena je na najbolji mogući način za sve ljubitelje kazališta i pisane riječi u čakovečkoj Scheierovoj zgradi, umjetničkim programom koji su odradili glumci Kazališne družine „Štolcer“ Čakovec izvedbama scena iz predstava „Tarzan i svinja na posljednjoj večeri", „O mačkama i ljudima na pasji način", „A život je…", „Se bu dobro, mamika" i „Galicija", dok je Ženska vokalna skupina „Slavenski“ izvela skladbu „Počnem listek pisati”. Djelo je tiskano financijskom potporom Ministarstva kulture RH, Međimurske županije i Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.
Knjigu su uz autoricu predstavili urednici Mirko Kovačević i Sanja Nikčević, tajnik HSK-a Dražen Jelavić, kazališni kritičar Igor Ružić, predsjednik Matice hrvatske ogranak Čakovec Ivan Pranjić te voditelj Kazališne družine “Štolcer” Čakovec, Dejan Buvač. „Dok je Kristine Štebih, Dejana Buvača i Kazališne družine „Štolcer" biti će i dobrog kazališta u Međimurju, biti će riječi „kaj" koja će zvoniti u Međimurju, ali i diljem Lijepe naše i izvan naše granice“, rekao je urednik Mirko Kovačević, time na najbolji mogući način opisavši značaj tih dviju osoba, ali i družine za hrvatski amaterizam.
U uspješnom radu Kristine Štebih utjelovljuje se i rad te uspješnost našeg kulturnog amaterizma u Međimurju, gdje se okuplja upravo najviše kulturno umjetničkih udruga i društava“, dodao je međimurski župan te se pritom prisjetio 2010. godine kada je prvi puta izvedena predstava Pismo z Galicije na Festivalu kazališnih amatera u Prelogu. „Kada je djelo tada odnijelo pobjedu, nitko nije ni slutio kako će biti priznato međunarodno, izvedeno u susjednim zemljama ili pak da će privući  toliko pozornosti. No to je uspjelo, a to je samo jedan korak u uspješnom radu autorice koji je tek očekuje“, objasnio je Posavec.
Dosad su njene predstave osvojile niz nagrada i pohvala diljem zemlje, a osim što ih je napisala, ujedno je u pet predstava autorica imala i zapažene glumačke uloge za koje je primila posebne nagrade publike. Ništa manje ne očekuje se ni na ovogodišnjem ovogodišnjem Festivalu kazališnih amatera KAM u Prelogu od 8. do 10. travnja, gdje je Kristina Štebih najavila premijeru svoje nove predstave.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content