Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U godini velikih obljetnica vodstvo Zrinske garde Čakovec nastavlja svoj mandat

Datum objave: 29. veljače 2016.

U prostorijama Hotela Park održana je 17. redovna, ujedno izborna sjednica Skupštine Udruge građana „Zrinska garda Čakovec“ na kojoj je birano vodstvo koje će u 2016. godini imati veliku odgovornost i kako je naglašeno, pune ruke posla. Naime, ove godine Republike Hrvatska, Mađarska i Turska zajednički obilježavaju veliku 450. obljetnicu Sigetske bitke koja se odvija pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, mađarskog predsjednika Janosa Adera te predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana  koji će se susresti u rujnu u Szigetvaru. U tu je svrhu mađarska Vlada  2016. godinu proglasila spomen godinom „Nikola Zrinski“, a inicijativu da se isto napravi i u Hrvatskoj pokrenuo je župan Međimurske županije Matija Posavec. Iz tog je razloga predsjedništvo Zrinske garde donijelo prijedlog da se dosadašnjem vodstvu produži mandat za još godinu dana kako bi što lakše i efikasnije mogli odraditi sva velika obilježavanja koja nas očekuju. Taj je prijedlog jednoglasno prihvaćen, pa će tako dužnost predsjednika i dalje obnašati Alojzije Sobočanec, dopredsjednika Ivan Baksa, predsjednika Skupštine Mihael Štebih, glavnog tajnika Bojan Kocijan, nadzapovjednika Alojzije Šestan, zapovjednika Ratimir Hrešč, kume zastave Bernarda Cecelja, a članovi Predsjedništva su Davor Bratković, Mladen Obadić, Đuro Bel i Dražen Berkopić. Predsjednica Nadzornog odbora ostaje Ivančica Somođi sa članovima Stjepanom Novakom i Ivanom Erenom, dok su članovi Suda časti Stjepan Hranjec kao predsjednik te članovi Zoran Vidović i Dragutin Trstoglavec. Samoj su Skupštini od uvaženih gostiju prisustvovali zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ general pukovnik Slavko Barić, donedavni zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general bojnik Dražen Šćuri, pročelnik Zmajskog stola Družbe Braća Hrvatskog Zmaja Marijan Ramušćak, te Mladen Obadić, predsjednik Saveza povijesnih postrojbi RH.
Alojzije Sobočanec pritom se zahvalio svima na danom povjerenju te istaknuo kako će ova godina biti veoma izazovna, no da je uvjeren kako će rukovodstvo, zajedno sa svim članovima, uspješno realizirati sva događanja.Čestitku im je, među ostalima, uputio zamjenik župana napomenuvši da Zrinska garda, promoviranjem imena Zrinskih i njihove povijesti radi na promociji cijele Županije, kao i Hrvatske, u europskim i svjetskim okvirima. „Županija i financijski prati rad Udruge, stoga im želim čestitati ali i zahvaliti na svim nastupima i korektnoj dosadašnjoj suradnji koja će, siguran sam, biti još i bolja u budućnosti“, zaključio je Vidović. Na Skupštini su predstavljena izvješća o radu Udruge u protekloj godini, a najavljene su i planirane aktivnosti za 2016.
Tako su, prema riječima tajnika Kocijana, prošle godine članovi Zrinske garde realizirali 115 nastupa, a naglašene su i neke od važnijih manifestacija u ovoj godini. Također, dopredsjednik Baksa predstavio je financijsku konstrukciju garde te istaknuo kako će ove godine poslovati s planiranih 460.000 kuna, što je za 100.000 kuna više nego dosad. Tome će svakako doprinijeti Međimurska županija, kao i Grad Čakovec te Ministarstvo kulture RH. Na kraju svečanosti, predsjednik se još jednom zahvalio svima, a istaknuo je kako je posebno ponosan što će od 01. ožujka njihov počasni član Mirko Šundov postati načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content