Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sustav civilne zaštite u Međimurju spreman je na sve moguće opasnosti

Datum objave: 29. veljače 2016.

Povodom međunarodnog i nacionalnog Dana civilne zaštite, koji se obilježava svake godine 1. ožujka, Stožer zaštite i spašavanja Međimurske županije održao je svečanu sjednicu. Na njoj su domaćini župan Međimurske županije Matija Posavec, njegov zamjenik, ujedno i načelnik Županijskog stožera, Zoran Vidović, zamjenica Sandra Herman te pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Čakovec Ladislav Söke, ugostili brojne goste. Među njima, zamjenika ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Petra Vitasa, ravnatelja Direkcije za obranu od katastrofa županije Zala iz Mađarske, brigadira Egrija Gyulu te voditelja Ispostave Nagykanizsa Dobosa Istvana i predstavnike Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, iz Murske Sobote Klavdiju Lebar Gerebic, a iz Ptuja Dragomira Murka i Martinu Puklavec Petek.
Zadovoljstvo mi je vidjeti danas ovdje sa nama naše goste iz susjednih zemalja s kojima uspješno surađujemo na području civilne zaštite i nadam se kako ćemo ubuduće još čvršće i aktivnije surađivati kako bi sustav bio tim kvalitetniji“, rekao je župan Posavec, na što se nadovezao i zamjenik ravnatelja DUZS-a. „Međimurska županija je prva županija koja je sklopila bilateralne sporazume o suradnji na području civilne zaštite i tu suradnju kontinuirano razvija“, pohvalio je Vitas predstavnike Stožera te istaknuo kako je napravljen novi Zakon o sustavu civilne zaštite s naglaskom na riječi sustav. „Napuštamo koncept većine, brojnosti i količine ljudi, a stvaramo sustav znanja upravljanja rizicima, jer imamo li dobro organiziran sustav, onda ćemo lakše i brže reagirati na ugroze, smanjiti njihove posljedice te na taj način opravdati svoje postojanje. Ne smijemo čekati da se nešto dogodi, već moramo biti spremni reagirati kada se to dogodi“, zaključio je Vitas.
O spomenutoj suradnji na preventivne vježbe „Mura 2015.“, a u ime gostiju, govorio je i Dragomir Murko koji je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim iskustvom međudržavne suradnje u koju je bio uključen velik broj institucija čime su stvoreni temelji daljnjeg bilateralnog povezivanja na području civilne zaštite. Detaljniju analizu stanja za 2015. godinu dao je pročelnik Söke, te izvijestio kako je prošle godine zabilježena veća količina padalina uz povećanje nivoa vodostaja u rijekama Muri i Dravi te potoku Trnavi, zbog čega su bile proglašavane mjere obrane od poplava. Zabilježena su manja izlijevanja rijeke Mure i potoka Trnave, te podizanje podzemnih voda i poplavljivanje podruma u pojedinim mjestima. Takva situacija  zahtijevala je angažman vatrogasnih snaga i manjeg broja pripadnika civilne zaštite u gradovima i općinama uz rijeku Muru i potok Trnavu. Župan Posavec nadovezao se kako je jedan od najvećih izazova u 2015. bila situacija vezana uz migrantsku krizu.
Više od 28 000 migranata prošlo je kroz Međimurje bez narušavanja svakodnevnice naših građana, što znači da imamo dobro organiziran sustav i da smo spremni na svaku vrstu akcije bez obzira radi li se o elementarnim nepogodama ili nekim drugim ugrozama koje nas mogu zadesiti“, naglasio je te iskoristio priliku zahvaliti svim uključenim institucijama, udrugama, direktorima javnih poduzeća i načelnicima općina na dobro odrađenom poslu. Načelnik Stožera najavio je kako će se dosadašnji naziv, zbog prilagodbe novom pravilniku, uskoro promijeniti u Stožer civilne zaštite Međimurske županije, te izrazio svoje zadovoljstvo trenutnim stanjem. „Prethodna godina protekla je u relativno mirnom tonu tako da smo imali vremena posvetiti se tehničkim stvarima koje će nam u budućnosti olakšati pripremu na eventualne ugroze sigurnosti.  Vjerujem da je kompletni sustav Stožera, u koji su uključene i hitne službe, oko 95 dobrovoljnih vatrogasnih društava kao i javna vatrogasna postrojba, spreman odgovoriti na sve moguće ugroze sigurnosti“, zaključio je Vidović.
Valja naglasiti kako je Stožer utvrdio, a Skupština Međimurske županije donijela Analizu stanja sustava civilne zaštite u 2015. godini, Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Međimurske županije za 2016. godinu i Smjernice za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite na području Međimurske županije za razdoblje 2016. – 2019. „Sa zadovoljstvom mogu zaključiti da je sustav civilne zaštite na području Međimurske županije dobro organiziran. Želim da i dalje budemo primjer Hrvatskoj kako sustav mora izgledati, jer je upravo dobra organizacija u većini slučajeva više od pola odrađenog posla“, završio je Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content