Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predstavljen roman „Bitka“ u okviru obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke

Datum objave: 25. veljače 2016.

Književnik iz Varaždina, Alen Sambolec, odabrao je Međimursku županiju, kao županiju Zrinskih za predstavljanje svog romana prvijenca, naziva Bitka. Radi se o opsežnom povijesnom romanu, pisanom na tradicionalan način, ali ujedno prilagođenom svim uzrastima, čije su predstavljanje u Čakovcu organizirali Matica hrvatska - ogranak Čakovec, Zrinska garda Čakovec, Družba Braće hrvatskog zmaja i nakladnička kuća Tonimir. Okosnica djela Sigetska je bitka temeljena na povijesnim izvorima, te ujedno osmišljena na način da daje povod svakom tko je pročita da krene u daljnje istraživanje i otkrivanje svih događaja koji se dotiču davne 1566. godine. „Sve što ste ikada željeli znati o Sigetskoj bitci, sada imate na jednom mjestu, u ovoj knjizi“,  naglasio je književnik Denis Peričić predstavljajući djelo, dok je autor objasnio kako mu je cilj bio istaknuti naše heroje, poput Nikole Šubića Zrinskog. „Naši mladi uče i prepoznaju mnoge heroje i velikane, dok za naše ne znaju. Mi ne trebamo izmišljati velika imena, jer u našoj povijesti oni postoje, samo ih trebamo otkriti i istražiti našu slavnu prošlost. To sam želio i ovim djelom“, objasnio je Sambolec, inače vjeroučitelj koji je upravo zbog svog rada s mladima težio i tome da roman približi svim uzrastima te da prenese prave povijesne vrednote te prikaže stvarne junake za identifikaciju i izgradnju svojih života na pozitivnim vrijednostima. Suvremeni koncept donosi detalje tadašnjeg vremena, tijek bitke, ali ujedno i na impresivan način pokazuje zasebni svijet s osmanske strane. Ono što djelu daje dozu posebnosti je i činjenica kako je koncipirano kronološki, s aspekta neposrednog svjedoka.
Uz autora o knjizi su govorili i predsjednik čakovečkog ogranka Matice Ivan Pranjić koji je istaknuo kako je prvi tekst o Sigetskoj bitci napisan davne 1566. godine, dok je ova je knjiga nastavak toga, ali ujedno i uvertira u obilježavanje velike ovogodišnju 450. obljetnice bitke. Tajnik Zrinske garde, Bojan Kocijan istaknuo je kako je ovo već druga knjiga u veljači koja govori o obitelji Zrinski, nakon one Darka Varge, o hrani u doba Zrinskih. „Nadam se da Sambolec neće s ovom knjigom stati s pisanjem o Zrinskima, jer se o njima zaista ima što napisati“, pritom je napomenuo. Župan Međimurske županije Matija Posavec nadovezao da kao županija koja nosi ime naše velikaške obitelji moramo zajednički dati doprinos i pokazati odgovornost prema baštini Zrinskih te objasnio kako je na sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora jednoglasno usvojen prijedlog odluke o proglašenju 2016. spomen – godinom Nikole Zrinskog. Nadovezao se i kako se prilikom nedavnog službenog posjeta Republici Turskoj u razgovoru s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ali i prilikom susreta s Veleposlanikom Turske u RH Ahmetom Tutom dotaknuo teme obilježavanja obljetnice Sigetske bitke.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content