Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 17. sjednica Skupštine Međimurske županije

Datum objave: 25. veljače 2016.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, održana je 17. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj je između ostalog prisegnuo novi vijećnik Josip Lepen, umjesto Darka Horvata koji je preuzeo ministarsku funkciju, donesena je i odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka u Skupštini Međimurske županije u 2016. godini. Usmjerit će im se sredstva razmjerno broju članova/vijećnika i podzastupljenom spolu u skupštini. Prijedlog izmjena Smjernica za utvrđivanje plaća i drugih prava direktora Centra dr. Rudolf Steiner usmjeren je prema Upravnom vijeću, dok je odluka o stavljanju izvan snage Odluke o produljenju ugovora o zakupu prava lova prolongirana za sjednicu u ožujku.
„Međimurskoj županiji intencija je da zaštiti i pomogne lovačkim društvima koja održavaju lovišta. Mi ćemo dati priliku svim lovačkim društvima, trebat izraditi novu lovnogospodarsku osnovu, a odluku smo prolongirali zbog postupka ocjene ustavnosti zakona o lovstvu. Tek nakon odluke Ustavnog suda i mi ćemo moći donijeti neke konačne odluke po tom pitanju“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec. Rashodi za nabavu proizvedene dugotrajne imovine i dodatna ulaganja na nefinancijskoj imovini škola kojima je osnivač Međimurska županija u prvom tromjesečju 2016. godine, zbog privremenog financiranja državnog proračuna, u iznosu od 346.547,00 kuna rasporedili su se Tehničkoj školi Čakovec za nastavak radova na projektu poboljšanja energetske učinkovitosti školske zgrade te 728.516,00 kuna OŠ dr. Vladimira Nazora Pribislavec za izradu projektne dokumentacije za školsku sportsku dvoranu i nastavak izgradnje i OŠ Goričan za nastavak izgradnje sportske dvorane u iznosu od 280.000,00 kuna. Usvojeno je i izvješće o radu Zavoda za prostorno uređenje Međimurske županije za 2015. godinu te izmjene i dopune županijskog Prostornog plana. Naime Međimurska županija morala je pokrenuti druge izmjene prostornog plana jer je cilj razvijati kraj turistički i gospodarski, u većem obimu nego što je to bilo do sada.
„Dobivamo dosta zahtjeva iz općina i gradova, za gradnje kampova, revitalizaciju starog toka rijeke Drave, pogotovo vezano za donje Međimurje, dok u gornjem Međimurju želimo uvesti određene turističke sadržaje uz proširenje gospodarskih zona“, između ostalog objasnio je Posavec. Usvojeno je izvješće o radu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Međimurske županije za 2015. godinu, načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić dao informaciju o stanju sigurnosti na području županije za proteklu godinu. Tijekom 2015. na području PU međimurske zabilježena su 1.532 kaznena djela, što je u usporedbi s 2014. smanjenje za 3,83 posto. Usvojeno je i izvješće o radu Koordinacije za ljudska prava Međimurske županije za 2014. i 2015. godinu, predstavljena analiza stanja sustava civilne zaštite u 2015., doneseni i prijedlozi smjernica za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite za 2016. godinu te do 2019. godine, kao i prijedlog rješenja o razrješenju i imenovanju člana Odbora za zdravstvo. Tako se s dužnosti člana Odbora za zdravstvo razriješio Ivan Pavlic, a umjesto njega iz reda javnih i stručnih djelatnika, imenovan je Zlatko Lovrenčić.
Aktualni sat o regionalizaciji, međimurskoj uspješnosti i nastavku investicija
Sjednica Županijske Skupštine, uobičajeno je započela aktualnim satom kojeg je pitanjem otvorio Željko Pavlic (MDS), vezanim uz prijedlog nacrta regionalnog preustroja Hrvatske kojim je predviđeno ukidanje županija. Da li se po tom pitanju poduzimaju bilo kakve mjere, pitao je župana Posavca koji je zahvalio na inicijativi koju Pavlic kao vijećnik, ali i predsjednik stranke ulaže u procese koji čuvaju integritet Međimurja kao regije. „S tim nastojanjima se slažem i ja te intenzivno radim na elaboratu kojim želim sve govore o reformi javne uprave potkrijepiti brojkama i argumentima. Što se tiče decentralizacije moj odgovor je da, reforma javne uprave da, no teritorijalni preustroj zemlje po meni ne“, objasnio je i dodao da umjesto da govorimo o prekrajanju županija, prvo treba pozornost usmjeriti na to kako se njima upravlja.
Tako podaci Instituta za javne financije, Instituta za turizam i Državnog zavoda za statistiku, stručnih tijela koja se bave analizama, govore u prilog tome da Međimurska županija ima najracionalniji javni sektor, ujedno najmanje rashode za zaposlene u svim županijskim uredima, a pri dnu smo po zaduženosti županija. Ujedno Hrvatska danas ima 40 posto riješenih predmeta u legalizaciji, dok je Međimurje na 72 posto, stopa nezaposlenosti nam je na 11,4 posto, a u zemlji 18,5%, reforma zdravstva u Međimurju je iznad europskog prosjeka, dok su evidentni i pozitivni gospodarski pokazatelji. „To su argumenti koje nitko ne može osporiti, itekako smo opravdali svoju funkciju i smisao postojanja kako županije, tako i svih naših općina i gradova“, dodao je Posavec.
Vijećnika Zvonimira Siladija (HSS), zanimalo pak je što će se poduzeti da isplaćena sredstva socijalnih potpora budu utrošena namjenski te kakva se suradnja očekuje s novim ministrom Horvatom. Župan je odgovorio kako predlaže da zajednički prvo pitanje usmjere prema onima koji na to mogu dati odgovor, kao što je ministrica socijalne politike, te objasnio kako je u vrijeme obnašanja dužnosti zamjenika župana predlagao da se socijalna pomoć ili dječji doplatak ne isplaćuju u gotovom novcu već preko namjenske kartice. Što se tiče suradnje s ministrom, Posavec je napomenuo kako je već s dosta novih ministara uspostavio komunikaciju te ujedno održao sastanak i s prvim potpredsjednikom Vlade RH Tomislavom Karamarkom, obzirom da je u izradi proračun za 2016. godinu. „Radimo na tome da nova Vlada podrži naše strateške projekte koji su u tijeku, izgradnju škole i dvorane u Pribislavcu i Orehovici te Dom zdravlja, uz ostale manje investicije. Mi u svakom slučaju uvijek svakog ministra ugostimo i želimo s njim postignuti dobru suradnju, za koju ne sumnjam da će biti i s našim ministrom“, odgovorio je.
Na pitanje vijećnika Petra Novaka (HSS) kako pomoći onima koji nisu prošli edukaciju za rukovanje herbicidima, odgovorio je zamjenik župana Zoran Vidović i objasnio da je na snazi zakon o primjeni zaštitnih sredstava te kako je prošle godine Županija subvencionirala polaznike tih tečajeva. O temi o kojoj se već raspravljalo, zakupu prava za lov, govorio je i Dražen Kovač (HDZ) te se dotaknuo i nove predsjednice Centra dr. Rudolf Steiner, za koju je župan rekao da je izabrana većinom na sjednici na kojoj je bio prisutan, dok o procesu s bivšom ravnateljicom nije htio prejudicirati sudsku odluku. Pitanje nastavka izgradnja škole i dvorane u Pribislavcu, postavio je Vladimir Peršić (HNS), na što je župan odgovorio da se čeka izglasavanje proračuna, no kako će u svakom slučaju za to biti osigurana sredstva, samo je pitanje u kojoj mjeri.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content