Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Ministar zaštite okoliša i prirode RH na radnom sastanku u Međimurskoj županiji

Datum objave: 24. veljače 2016.

Iznimno mi je drago što smo danas u Međimurskoj županiji koja je predvodnik u pogledu sustava  gospodarenja otpadom jer se upravo ovdje može doći vidjeti kako taj sustav može biti unaprijeđen“, izjavio je novi ministar zaštite okoliša i prirode, dr.sc. Slaven Dobrović, prilikom svog dolaska u Međimursku županiju gdje ga je dočekao međimurski župan Matija Posavec. Dobrović je tako prvi ministar novog saziva Vlade Republike Hrvatske koji je posjetio našu županiju, u sklopu čega je održan i radni sastanak kojem su, uz župana, prisustvovali njegovi zamjenici Zoran Vidović i Sandra Herman. Župan Posavec pritom je istaknuo posljednje podatke koje je objavila Agencija za zaštitu okoliša, a prema kojima se Hrvatska trenutno nalazi na 16% udjela odvojeno sakupljenog otpada, dok je Međimurska županija daleko ispred s 40%. „To je pokazatelj da se sustav može učinkovito posložiti, a Međimurje se u tom smislu može i mora koristiti kao primjer ostatku zemlje, jer bi i cilj Hrvatske trebao biti da dostigne taj standard u narednom razdoblju“, naglasio je Posavec te dodao kako je uspostava efikasnijeg sustava odvojenog prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada nužnost ne samo radi ispunjenja zakonskih obaveza, već kako bi se zadovoljila visoka razina zaštite okoliša i uporaba materijala proizvedenih iz biootpada koji su sigurni za okoliš. Ministar je uzvratio kako je upoznat s dobrom praksom rada Međimurske županije u svim segmentima, pa tako i u smislu gospodarenja otpadom te napomenuo kako je odgovornost svih prema građanima i naročito djeci izgraditi sustav koji će biti održiv i koji će omogućiti da oni mogu bezbrižno uživati u onome što im ostavimo.
Ministru je predstavljena problematika pojedinih općina u Međimurju, a istaknut je ponajviše problem skupljanja otpada u romskim naseljima. Ministar je rekao kako je upoznat s istim te da se slaže da je tu situaciju potrebno hitno razmotriti i riješiti, jer u tom segmentu ne mogu postojati povlašteni slučajevi. Također, najavio je kako će se sustav gospodarenja otpadom temeljen na velikim centrima revidirati jer se Strategija iz 2005., kao i Plan iz 2007. godine ne uklapaju u novu viziju gospodarenja otpadom te da će se ti sustavi unaprijediti i poboljšati. Na sastanku je dotaknuta i tema Piškornice za koju je župan objasnio kako je to strateški projekt Vlade koji ide dalje, te da će ovisno o budućoj strategiji i planu gospodarenja otpadom u suradnji s ministarstvom razmotriti sve mogućnosti. Uz to, govorilo se i o energetskoj učinkovitosti gdje je Međimurska županija u tijeku realizacije projekta obnove dviju srednjih škola, 6 osnovnih škola i Učeničkog doma, zatim projekt obnove fasada u kojem postoji veliki interes kućanstava, a zahvaljujući Međimurskoj energetskoj agenciji MENEA-i, projekt gradnje geotermalne elektrane u Draškovcu dobio je od Europske komisije preko 100 milijuna kuna.
Također, u suradnji s ministarstvima zaštite okoliša i prirode te regionalnog razvoja i fondova Europske unije pokrenut je projekt adaptacije ambulanti na području Međimurske županije, od čega su već završene one u Murskom Središću i Donjem Kraljevcu.
Posjet ministra nastavljen je odlaskom u Prelog na svečanost potpisivanja Odluke o pristupanju međimurskih općina međunarodnoj strategiji „Zero waste 2020.“. „Ima puno tema za razgovor, mi smo predstavili sve ono što smo do sada napravili, kao i sve one vrijedne brojke s kojima se možemo pohvaliti te viziju našeg budućeg razvoja u ovom segmentu, jer postignuti standard uvijek treba nadograđivati te činiti sve da on bude još bolji“, zaključio je nakon sastanka Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content