Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvatski sabor na inicijativu župana Posavca proglasit će 2016. spomen - godinom Nikole Zrinskog

Datum objave: 24. veljače 2016.

Na sjednici Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, jučer je jednoglasno usvojen prijedlog odluke o proglašenju 2016. spomen – godinom Nikole Zrinskog, nakon čega će Odbor isto dati na raspravu i izglasavanje Hrvatskom saboru. Naime sve je bliže mjesec rujan kada obilježavamo veliku obljetnicu u sjećanje na Sigetsku bitku kojom je u rujnu 1566. godine zaustavljen pohod Turaka na Beč. 450 godina nakon tog znamenitog događaja, u Mađarskoj se priprema održavanje velike svečanosti, kao i mnogih događanja koja će joj prethoditi, a inicijativa da se obilježavanjem dotakne i hrvatsko tlo, stigla je upravo iz Međimurske županije. Upravo kao i zamolba međimurskog župana Matije Posavca prema predsjedniku Hrvatskog saboru Željku Reineru, da se 2016. godina proglasi spomen-godinom Nikole Zrinskog u Hrvatskoj, što je danas potvrđeno i čime će se s jasnijim ciljevima krenuti u daljnju organizaciju svih aktivnosti i događanja koja prethode centralnom obilježavanju u rujnu.
Ista je tim više dobila na važnosti nakon što je visoko pokroviteljstvo nad obilježavanjem obljetnice Sigetske bitke prihvatila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, molbu podržao i predsjednik HAZU-a, ujedno predsjednik  hrvatskog odbora za obilježavanje Zvonko Kusić, ali i ako se istakne da će se u ovoj godini ujedno obilježiti niz jubileja vezanih uz Zrinske, ujedno 5. Spomendan Zrinskih i Frankopana, zatim 345. obljetnica pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, ali i 470. obljetnica dolaska obitelji Zrinski u Međimurje.
Obljetnica kojom će se obilježiti znamenita bitka, ujedno će biti prilika Hrvatskoj, Mađarskoj i Turskoj da se još jače povežu i uspješno surađuju, a time će se bez sumnje ime obitelji Zrinskih, ali i naše zemlje dodatno pozicionirati i promovirati u Europi. Spomenimo kako je o velikom datumu naše povijesti župan Posavec u okviru svog službenog posjeta Turskoj razgovarao i s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom, čelnikom zemlje koja će se u velikoj mjeri pridružiti organizaciji ove obljetnice, kako bi se što dostojanstvenije obilježio datum zlatnim slovima ispisan u našoj povijesti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content