Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Započinje projekt uvrštavanja međimurske kulture i gastronomije na svjetsku listu baštine UNESCO

Datum objave: 22. veljače 2016.

Međimurju je krajem prošle godine dodijeljena nagrada europske destinacije izvrsnosti čime se naš kraj pridružio društvu regija iz 16 zemalja koji se ponose tom prestižnom titulom. Osim snažne promocije podržane od Europskih turističkih institucija ali i Europske komisije, EDEN destinacije međusobno surađuju, razmjenjuju iskustva i promoviraju primjere dobre prakse. Turska regija Gaziantep u tom je segmentu otišla korak dalje te zahvaljujući tradicionalnoj gastronomiji od preko 500 vrsta autohtonih jela, među kojima  je i popularna "Baklava", osvojila titulu "UNESCO Creative Cities Network" u kategoriji gastronomije. Svečana dodjela nagrade, prezentacija gastronomije, turizma ali i zajednički susret regionalnih čelnika EDEN destinacija sa čelnicima gradova pod zaštitom UNESCO-a bili su povod dvodnevnog boravka izaslanstva Međimurske županije koju su predstavljali župan Matija Posavec, ujedno i predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije te voditelj ureda Turističke zajednice Rudi Grula. Iako su domaćini svečanosti bili grad i regija Gaziantep, koji se zemljopisno nalazi na samoj granici Turske i Sirije, cijeli program svečanosti i sastanaka održani su u Istanbulu.
Stari grad s palačom Zrinskih i  tradicionalna međimurska kuhinja zaslužuju mjesto na svjetskoj listi UNESCO-a!
Na plenarnoj sjednici čelnika regija EDEN destinacije kojoj su, između ostalih, nazočili i predstavnici gradova poput Los Angelesa, Barcelone, Brasilie, Seoula, župan Posavec govorio je o značaju ovakve asocijacije u kontekstu povezivanja regija, prepoznatljivosti i turističke promocije obzirom na činjenicu da godišnje svijetom putuje 1,1 milijarda ljudi. „Upravo karakteristika raznovrsnosti, bogatstva kulture te povijesti, ali sve više i gastronomije, privlači turiste u otkrivanje novih zemalja i regija stoga tražim podršku EDEN partnera ali najavljujem ovdje nazočnima predstavnicima UNESCO-a kako će još jedna hrvatska regija, Međimurje, započeti proces kandidature za listu UNESCO-a u kategorijama gastronomije i povijesne baštine. Smatram da uvjete možemo ispuniti a složenost cijelog procesa kandidature je izazov s kojim smo se spremni suočiti“,  istaknuo je župan koji je o tome u posebnom razgovoru zatražio podršku domaćina sastanka, gradonačelnice dvomilijunskog grada Gaziantepa Fatme Sahin te guvernera istoimene regije Ali Yerlikaye.
Voditelj županijskog turističkog ureda na nekoliko zasebnih sastanaka održanih s predstavnicima gradova i regija iz Švedske, Latvije, Češke, Malte i Brazila razmijenio je iskustva o koracima i uvjetima koji trebaju biti ispunjeni, kao što je planiranje održivog razvoja turizma povezanog s nematerijalnom kulturnom baštinom, čijih je 12 međimurskih tradicija već na nacionalnoj listi nematerijalne kulturne baštine. Rudi Grula koji je vodio i projekt EDEN, a voditi će posebni projekt uvrštavanja Međimurja na listu UNESCO-a tom je prilikom naglasio kako je od izuzetnog značaja uključivanje ukupne lokalne zajednice u takav projekt. „Siguran sam da ovo možemo uspješno privesti kraju motivirani kolegama iz ostalih gradova, regija i zemalja koji su uspješno implementirali taj proces u svojim sredinama već sutra započinjemo s pripremama. Svakako ćemo pod zaštitom EDEN destinacije nastaviti s intenzivnim promotivnim aktivnostima i suradnjom s potencijalnim partnerima“, rekao je Grula.
U travnju susret hrvatskih i turskih gospodarstvenika
Boravak u Istanbulu župan Posavec iskoristio je za radni sastanak s predstavnicima generalnog konzulata Republike Hrvatske na čelu s konzulom Ivanom Mirkovićem. Tema sastanka bila je gospodarska suradnja te su usuglašeni detalji o organizaciji posjeta značajnih gospodarstvenika Turske sredinom travnja kojima će biti prezentirano gospodarstvo i mogućnost ulaganja u područje hrvatskog sjevera. Jednako tako, Republika Turska je veliko gradilište koje u narednim godinama namjerava samo u Istanbulu izgraditi ili obnoviti preko 7 tisuća stambenih zgrada te najveću međunarodnu zračnu luku na svijetu kapaciteta za 150 milijuna putnika. Usporedbe radi, trenutna zračna luka u Istanbulu koja je među najvećima na europskom tlu ima kapacitet 40 milijuna putnika. Prilika je to za snažnije povezivanje s Turskom gospodarskom komorom. Prema riječima generalnog konzula često dolaze upiti gospodarstvenika za suradnju s Hrvatskom te je organizacija i susret predstavnika obiju zemalja dobra prilika za međusobno povezivanje. Također, Turska je trenutno jedan od najvećih investitora u Hrvatsku obzirom na ulaganja u turizam, ali u posljednje vrijeme želja je investiranje u proizvodnju i izvoz u zemlje Europske unije u čemu Hrvatska može biti itekako važan partner iz najmanje tri razloga: zemljopisne pozicije, članstva u Europskoj uniji i zajednička povijest.
Upravo zajedničke točke iz povijesti bile su tema razgovora župana Matije Posavca i predsjednika Republike Turske Racipa Tayyipa Erdogana. U nekoliko minuta razgovora Posavec je predsjedniku Turske Republike osobno uručio pozivno pismo Međimurske županije na turskom jeziku u kojem je opisano obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, a kojem, baš kao u Hrvatskoj i Mađarskoj, i u Turskoj pridaju veliki značaj. Upravo o tom događaju Turci snimaju filmove, pišu knjige te se sve više upoznaju i s poviješću obitelji Zrinski. Kako turski predsjednik planira u rujnu posjetiti mađarski grad Szigetvar, župan ga je pozvao da u travnju ove godine posjeti i Hrvatsku te kraj iz kojeg su Zrinski krenuli put Sigeta.
U vrlo intenzivnom i iscrpnom programu u kojem je u nepuna dva dana održano preko desetak zajedničkih i pojedinačnih sastanaka ovo je bio jedan od najuspješnijih međunarodnih događaja koji potencijalno otvara mnoga vrata Međimurju. Susreti sa dužnosnicima prepoznatljivim u europskim i svjetskim okvirima a koji potencijalno može imati izuzetno veliku važnost za razvoj turizma, gospodarstva te promociju kulture još je jedan korak u realizaciji provedbe strateške i osmišljene politike povezivanja i promocije Međimurja.  Kao zahvala za velikodušno gostoprimstvo domaćinima koji su organizirali i podmirili sve troškove svojih gostiju, župan Posavec i voditelj turističke zajednice Grula zahvalili su biranim poklonom - ručno izrađenom "svetomarskom" čipkom, međimurskim medom s bučinim košticama te ručnom izrađenim "međimurskim cekerom", kao i keramičkim licitarskim srcem.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content