Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

SWOT radionica kao uvod u izradu Master plana razvoja turizma Međimurske županije

Datum objave: 18. veljače 2016.

Međimurska županija definirala je turizam kao jedan od ključnih sektora razvoja, no mnoge odrednice ukupne ponude nemaju dovoljno razrađenu stratešku pozadinu. Stoga je u siječnju u županijskoj Maloj vijećnici potpisan Ugovor o izradi Master plana razvoja turizma do 2020. godine, u suradnji sa stručnjacima iz Instituta za turizam RH. Sam dokument trebao bi biti završen i prezentiran krajem svibnja, a do sada je odrađen čitav niz intervjua s ključnim sudionicima u turizmu o sadašnjem stanju i njihovim vizijama budućeg razvoja. Ujedno je u Tehnološko inovacijskom centru Međimurje održana SWOT radionica, prva od tri predviđene za potrebe izrade Master plana. Predstavnici Instituta prezentirali su ključne odrednice postojećeg stanja, analizu tržišta i primjere dobre prakse, a predstavio je i prijedlog SWOT matrice.
Ključan je to korak u koncepciji razvoja Međimurja kao turističke regije. To je županija s izuzetno visokom stopom rasta noćenja od 14,4%, no smatram da je ta brojka još i veća ako istoj dodamo i jednodnevne posjete što ćemo planom i pokriti“, istaknuo je Neven Ivandić iz Instituta za turizam RH. Napomenuo je kako Međimurje u posljednjih 10 godina bilježi najviše stope rasta, s obzirom da se boravak gostiju ovdje povećao za čak 10 puta. Iako se većinom govori o turizmu gornjeg i donjeg Međimurja, mnogo za ponuditi ima i grad Čakovec koji bi trebao biti lokalna točka povezivanja te osnova bolje turističke ponude.
Gornje Međimurje glavni je pokretač našeg turizma, a u tome veliku ulogu imaju Toplice Sveti Martin koje čine 70 posto našeg noćenja. No, Čakovec također ima veliki potencijal u razvoju kulturnog turizma, prije svega zbog Starog grada i obitelji Zrinski. Temeljni je problem nedostatak smještajnih kapaciteta, što je moguće riješiti gradnjom jednog city hotela. To bi pomoglo i jačem razvoju kongresnog turizma, a tu računamo na privatnu investiciju“, spomenula je zamjenica župana te zamjenica predsjednika Turističke zajednice Međimurske županije Sandra Herman i dodala kako nam već druga nagrada Europske destinacije izvrsnosti daje za pravo isticati Međimurje kao poželjnu turističku destinaciju. Naglasila je kako je Master plan važan strateški dokument koji će odrediti budući smjer razvoja turizma i time omogućiti ulaganja privatnog i javnog sektora.
Izuzetno sam zadovoljna što su veliki interes za ulaganje u turizam izrazili predstavnici naših jedinica lokalne samouprave, kao i mnogi pojedinci“, zaključila je te iskoristila ovu priliku da pozove privatni sektor na nova ulaganja u razvoju turizma Međimurja. Turizam ima dvije važne komponente, to su destinacija i ljudi sa znanjem te vještinama, čega Međimurje ima, no treba još jače iskoristiti.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content