Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

80 godina čakovečkog ogranka Matice, u planu osnivanje u Murskom Središću

Datum objave: 18. veljače 2016.

Godina od koje se na hrvatski jezik i kulturu u Međimurju počinje gledati drugim očima te im se počinje davati na važnosti koju zaslužuju, ističe se 1936. godina. Tada je upravo u sjedištu županije osnovana Matica hrvatska – ogranak Čakovec. Uz prvog predsjednika Josipa Jelačića, oformljen je danas jedan od uređenijih i uglednijih ogranaka u zemlji. Isti je u svojim prostorima uz svečanu sjednicu proslavio svojih 80 godina postojanja. Kako su napomenuli predsjednik Ivan Pranjić, potpredsjednik Đuro Ružić, tajnik Tomo Blažeka i predsjednik Nadzornog odbora Stjepan Blagus, danas okupljaju 120 visoko obrazovanih ljudi te uz okosnicu djelovanja, nakladničku djelatnosti, organiziraju i mnogobrojne izložbe, predstavljanja knjiga, a u tijeku je izrada dokumentarnog filma te pripreme za modnu reviju. „Izlazimo iz okvira samog nakladništva, a svojim radom, djelovanjem i ponašanjem nastojimo doprinijeti razvoju kulturnog života svog kraja“, objasnio je Pranjić i dodao kako je Matica dosad izdala zavidnu zbirku od 50 knjiga uz 26 Hrvatskih kajkavskih kalendara, dok su posebno ponosni na prvu kajkavsku knjigu Decretum, Sibilu kao knjigu koja je svijetlo dana prvi puta ugledala upravo u Međimurju, na Putni tovariš, uvršten među 100 najljepših knjiga Europe, ali i reprezentativno izdanje popijevki dr. Vinka Žganca.
Ujedno su se pritom prisjetili na osobe koje su dale ogroman doprinos opstanku i razvoju Matice u Međimurju, Zvonimiru Bartoliću, Joži Skoki, Dragutinu Tomi, Marijanu Ramušćaku i drugima. U 2015. godini Matica je tiskala 7 knjiga, dok u ovoj očekuje brojku od 13, uz tiskanje kajkavskog kalendara. Prošlu financijsku godinu ogranak je završio pozitivno ostvarivši prihode od oko 262 tisuće, dok se ove godine planira ostvariti 295 tisuća kuna, a najavljeno je i moguće osnivanje ogranka u Murskom Središću. U ime podupiratelja Matice, Međimurske županije, obratio se župan Matija Posavec te istaknuo važnost godine Zrinskih u kojoj će i Matica hrvatska imati veliku zadaću, u okviru obilježavanja Dana Međimurske županije te 450. obljetnice Sigetske bitke.
„Matica je institucija koja je potrebna svakom kraju, ali i zemlji, jer promiče svijest o našoj povijesti i daje nam smjer kulturne budućnosti. Kroz nakladničku djelatnost daju posebnu vrijednost jednom kraju, čime itekako zaslužuju svoje važno mjesto u napretku županije“, rekao je župan te uz čestitke ogranku najavio kako će svečanu sjednicu 29. travnja povodom Dana Međimurske županije svojim dolaskom uveličati predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović koja će pritom posjetiti i ogranak.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content