Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Tradicija Jeruzalema i tehnologija Tel Aviva spojili hrvatsku delegaciju s Državom Izrael

Datum objave: 17. veljače 2016.

Izaslanstvo Međimurske županije, Grada Varaždina, kao i predstavnici Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, Tehnološko inovacijskog centra Međimurje i Tehnološkog parka Varaždin, boravili su u posjetu Izraelu, na poziv Države Izrael. Tom su prilikom odradili niz sastanaka vezanih uz obrazovanje, centre znanja i tehnološke inovacije te sudjelovali i na međunarodnoj konferenciji, vezanoj uz inovativni turizam. Naime kako je nedavnim posjetom konzulice Države Izrael u Hrvatskoj, ujedno zamjenice šefa Misije u Veleposlanstvu, Irit Shneor Međimurskoj županiji naglašeno, obrazovanje, kultura i međuregionalna povezivanja, samo su dio dodirnih točaka koje će u narednom razdoblju povezati upravo Hrvatsku i Izrael. S time se tada složio i njen domaćin, župan Matija Posavec te prihvatio poziv za uzvratni posjet i stvaranje suradnje između regija koje će bez sumnje spojiti i države.
Kako Izrael prednjači u razvoju Centara izvrsnosti i potiču njihov rad, ne kao nadstandard već obavezu, župan je povezao gospodarstvo i znanje te pokrenuo suradnju s Veleposlanstvom i Tehnološko – inovacijskim centrom Međimurje. Stoga je prilikom posjeta Izraelu posjećeno nekoliko start up kompanija, nastavno na dobru suradnju s Hamag Bicrom, agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije koja nas je akreditirala u TIC-u. Međimursko – varaždinsku delegaciju pritom su činili uz župana, ujedno i njegovi zamjenici Zoran Vidović i Sandra Herman, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić, direktor Tehnološko inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko, direktor Tehnološkog parka Varaždin Josip Borak te iz Međimurskog veleučilišta Čakovec Ivana Bujan, koordinatorica za program Erasmus i lektorica Martina Sobočan. Kako Tehnološki centar i park planiraju nove investicije u Hi-tech parkove, Izrael je bez sumnje poslužio kao najbolji primjer takve tehnologije, a njihova je tajna u iznimno kvalificiranoj populaciji, koja uz obavezni vojni rok, za žene i muškarce, naglasak stavlja na edukaciji i obrazovanju. Time ujedno uz dobru suradnju industrije i sveučilišta te potporu države, stvaraju nove vrijednosti, tehnologije i razvoj.
Kreativnost, inovacije i razmišljanje van okvira, čine ih jednom od naprednijih država u tehnologiji, a iako su 100.-ta najmanja zemlja na svijetu, imaju samo 5,6 posto nezaposlenosti, zahvaljujući HI-techu kao najvažnijoj grani industrije, po kojoj su 54. u svijetu u izvozu. Upravo je oko Tehnoloških parkova stvoren poseban eko sustav Države Izrael, pa je želja međimurskoj i varaždinskoj delegaciji takvu praksu privlačenja poduzeća i tvrtki preslikati i na naš sustav. Posjet Jerusalem Venture Partners, tvrtki OUR Crowd, Inovacijskom centru Hebrew University, Har-Hotzvim Hi-Tech Parku ili pak Advanced Technologies Parku na Sveučilištu Ben-Gurion, poslužio je da se uvidi funkcioniranje drugih parkova, u ovom slučaju najboljih na svijetu koji svoje poduzetništvo temelje na znanosti i inovacijama.
Domaćini su s ponosom predstavljali bogatu povijesti i religiju Izraela, pripremljenim obilaskom glavnog grada Jeruzalema te tamošnjeg Starog grada, koji okružen zidinama obuhvaća Brdo hrama i Zid plača, Baziliku Svetog groba te se nalazi na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Uz to, naglasak na tehnologiju kao njihov najnapredniji sektor i snažno gospodarstvo, stavljen je u Tel Avivu, gdje je dogovorena suradnja na projektima u obrazovanju, energiji i poljoprivredi. Uz domaćinstvo ministra turizma Yariva Levina, delegacija je kao jedini hrvatski predstavnik sudjelovala na konferenciji I.M.T.M. 2016. u TLV Convention Centerumu, te na manifestaciji FuTurism.com posvećenoj suvremenim tehnologijama u turizmu gdje je sklopljeno nekoliko kontakata, u prvom redu s vinarima sa sjevera zemlje, susjedima iz Slovenije i Mađarske s kojima će se zajednički raditi na projektima koji će povezati sve zemlje, zatim s Rumunjima s čijim smo regijama pobratimljeni, ali su i dogovoreni posjeti turističkim i gospodarskim točkama Izraela međimurskih turističkih djelatnika i tvrtki.
Ono što je zaključeno je da je izuzetno važno podijeliti iskustvo među zemljama ali i regijama, u prvom redu ovog puta izraelskih stručnjaka s Međimurskom županijom, što je itekako urodilo plodom posjetima sveučilištima Hebrew, Ben Gurion i Tel Aviv. Prvo je dalo sedam nobelovaca, uz vrhunski program transfera tehnologije i inovacijski centar, dok je drugo ujedno najveće izraelsko sveučilište s više od 30.000 studenata na 9 fakulteta i svjetski priznatim znanstvenicima. Sjedište grada Be'er Sheva, najvećeg grada u pustinji Negev, čini pak Ben-Gurion Sveučilište koje je posljednjih godina investiralo znatna sredstva u znanstveno-tehnološki park koji je novo izgrađenim mostom povezan upravo sa studentima. Pritom su se sveučilišta povezala s MEV-om, koji ujedno ima i Cisco akademiju, tvrtke koju su posjetili i čije su čelnike pozvali na međunarodnu konferenciju, 14. i 15. travnja u Sveti Martin na Muri.
Kao ključ uspjeha istaknuto je zadržati ljude kod kuće, dati im priliku, ali i ujedno u obrazovanju prepoznati lidere te raditi programe i sustave upravo za njih, što su potvrdili i na radnom sastanku u Izraelskom institutu za izvoz i međunarodnu suradnju, u kojem su naglasili potrebu za uspostavljanjem gospodarske suradnje i strateških partnerstava, posebice s zemljama i regijama Europe. Ovim je posjetom samo produbljena dosadašnja suradnju, s obzirom kako su gradovi Kiryat Tivon i Čakovec pobratimljeni, dok će se sada prvim konkretnim projektima dobri odnosi s Izraelom dići na novi nivo. Novi poziv za suradnju najavljen je sredinom studenom, kada se održava konferencija HLS & Cyber, na kojoj se uz prisustvo 160 tvrtki očekuje oko 4000 sudionika s naglaskom na sigurnost, obranu i gospodarstvo.
 
FOTOGALERIJA:

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content