Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Upisne kvote srednjih škola prilagođavaju se potrebama tržišta

Datum objave: 14. veljače 2016.

Posljednjih se nekoliko godina posebno naglašava potreba za temeljitim reformama u obrazovnom sustavu RH, a kao jedna od najvećih boljki ističe se neusklađenost obrazovanja s potrebama tržišta. Rezultat toga je sve više nezaposlenih što se jasno vidi u izvješćima Zavoda za zapošljavanje u kojem pak se stvara višak radne snage za pojedina zanimanja. Upravo je zbog toga, na inicijativu župana Međimurske županije Matije Posavca, održan radni sastanak na temu upisnih kvota u srednjim školama i deficitarnim zanimanjima u našoj županiji. Sastanku su prisustvovali ravnatelji svih srednjih škola na području županije, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Marina Kodba, predsjednik Županijske komore Čakovec Mladen Križaić i ravnateljica Dijana Krnjak, te pročelnik UO za društvene djelatnosti Branko Sušec sa suradnicom za prosvjetu i kulturu Blaženkom Novak.
Obrazovni sustav u Međimurskoj županiji vrlo je dobro organiziran, ali se ovakvom interakcijom problemi, ako postoje, smanjuju ili svode na minimum. Uvijek težimo prema boljem, a međusobnom suradnjom i konkretnim potezima to možemo postići“, rekao je župan Posavec te naglasio da je potrebna redovita komunikacija s resornim ministarstvom gdje je dosada uvijek bilo sluha za unapređenje školstva i poticanje zapošljavanja. Upravo je rješavanje problema manjka određenog profila radne snage koju traži tržište rada bio jedan od glavnih ciljeva sastanaka, a zaključeno je kako će se to napraviti potenciranjem upisa učenika završnih razreda osnovnih škola u profesije koje traže gospodarstvenici.
Međimurska županija, kao osnivač škola, aktivno sudjeluje u usklađivanju upisnih kvota u srednje škole, osobito za deficitarna zanimanja za koja u suradnji s Obrtničkom komorom Međimurja već dugi niz godina stipendira učenike. Veliku ulogu u tome imaju i gospodarstvenici koji svojim angažmanom mogu privući mlade, a zauzvrat dobiti obrazovani kadar iskoristiv odmah po završetku školovanja. Pročelnik Sušec naglasio je kako je financijska motivacija iznimno važan element u promociji deficitarnih zanimanja i ostanka mladih u našoj županiji, te da je potrebno učenicima jasnije predstaviti mogućnosti zapošljavanja na konkretna radna mjesta. Trenutnu situaciju u registru nezaposlenih iznijela je predstojnica HZZ-a Kodba, te naglasila kako je potrebna prekvalifikacija određenih profila radnika da bi se oni lakše mogli prilagoditi novim uvjetima i postali iskoristivi na tržištu. Također, ističe kako je Zavod na temelju istraživanja napravio smjernice školama koje im pomažu u konstruiranju novih razrednih odjeljenja. Ravnatelji su pojedinačno iznijeli sadašnje stanje upisnih kvota i broja razreda čijom popunjenošću su zadovoljni, ali ističu da je potrebno redovito pratiti situaciju na tržištu rada kako bi se pojedina odjeljenja mogla modificirati i prilagoditi, te ukoliko je potrebno, otvoriti nova, poput onih za CNC operatera. „Obrazovni  sustav mora se konstantno modificirati kako bi mogao lakše pratiti nove trendove i prilagoditi se novim uvjetima na tržištu rada. Iz tog su razloga potrebni ovakvi sastanci kako bismo zajedničkim uvidom mogli  ocijeniti postojeće stanje, evidentirati probleme, te kasnije s konkretnim prijedlozima i argumentima ići prema ministarstvu“, na kraju je zaključio Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content