Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Službenim posjetom veleposlanika Indije Međimurskoj županiji stvoreni temelji buduće suradnje

Datum objave: 14. veljače 2016.

Veoma sam zadovoljan ovim sastankom čime je opravdan moj dolazak. Želja mi je malo se udaljiti od Zagreba i upoznati županije poput Međimurja, u kojima se kriju veliki potencijali za budući razvoj i moguća ulaganja“, rekao je, između ostalog, tokom svog boravka u službenom posjetu Međimurskoj županiji veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Sandeep Kumar. Njega su u nastupnom posjetu primili župan Međimurske županije Matija Posavec, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje Sandra Polanec Marinović.
Razgovarali smo o mogućnostima suradnje između naše županije i Indije, što možda može zvučati čudno s obzirom na sve što znamo o Indiji, no kao što se veleposlanik i sam imao prilike uvjeriti na sastanku, Međimurje ima dosta toga za ponuditi“, istaknuo je župan Posavec te izrazio veliko zadovoljstvo što je veleposlanik odabrao Međimurje kao jednu od svojih destinacija koje je želio posjetiti izvan Zagreba.
Tema je puno. Hrvatska 10 puta više uvozi iz Indije nego izvozi. Njihovo je gospodarstvo jedno od najbrže rastućih u svijetu a BDP konstantno raste. Interes za povezivanjem s malim i srednjim poduzećima je velik, a uvoziti žele čelik, željezo, kemikalije i sve ono što naše gospodarstvo može ponuditi“, zaključio je Posavec koji se netom prije sastanka vratio sa službenog putovanja u Izrael gdje je također razgovarao o potencijalnim ulaganjima u Međimurje, na što ga je veleposlanik Kumar pozvao da isto učini i u Indiji. „Naravno da postoji želja u organizaciji službenog posjeta, no želimo da on bude vrlo konkretan i produktivan, na obostranu korist“, rekao je Kumar i naglasio da je daljnji korak nakon ovog razgovora povezivanje naših poduzeća sa indijskim investitorima u direktnom plasmanu proizvoda. U skorije će se vrijeme održati novi sastanak s predstavnicima međimurskih tvrtki koje pokažu interes za suradnju i zajednička ulaganja, pa će tako Kumar idući put posjetiti proizvodne pogone nekih naših tvrtki kako bi se upoznao s mogućnostima njihove proizvodnje.
Međimurje ima velike potencijale u energetskom sektoru, kao i IT -u u kojem je Indija jedna od vodećih zemalja, tako da ćemo zajedno tražiti načine povezivanja. Također, imamo različite programe za izobrazbu, u sklopu čega možemo ponuditi stipendije gdje se mogu školovati vaši ljudi“, objasnio je Kumar. Jedna od nezaobilaznih tema bila je i turizam, a s obzirom na to da godišnje 50 milijuna Indijaca posjeti Europsku uniju, Međimurje ima velike mogućnosti jer u tom smislu može ponuditi kontinentalni turizam koji je privlačan tokom cijele godine. Veleposlanik Kumar na kraju je izrazio veliko zadovoljstvo ovim posjetom kojim je stvoreno plodno tlo za buduću uspješnu suradnju i jače povezivanje Međimurske županije i Indije, s čime se složio i župan Posavec. „Veleposlanik je tek nedavno preuzeo dužnost što znači da je ovo tek početak jednog lijepog partnerstva i nadam se da će još puno puta imati prilike posjetiti našu županiju“, rekao je na kraju Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content