Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Komemorativnim skupom i polaganjem vijenaca obilježena 13. obljetnica pogibije Željka Murka

Datum objave: 13. veljače 2016.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na čakovečkom groblju te kod Spomen ploče na Društvenom domu Mihovljan, obilježena je već 13. obljetnica pogibije Željka Murka. Kao djelatnik Policijske uprave međimurske, obnašajući svoju dužnost  12. veljače 2003. godine hrabro je i nesebično izložio svoj život, pokušavajući zaustaviti hladnokrvnog pljačkaša. Time je postao simbolom predanosti i požrtvovnosti, te na taj način još jednom ukazao na sve opasnosti i količinu odgovornost koje nosi policijska dužnost. Iza sebe je ostavio roditelje Anu i Josipa, suprugu Kristijanu te trojicu sinova, Frana, Filipa i Renata. Iako je za sve njih gubitak sina, supruga i oca nenadoknadiv, Međimurska županija i Grad Čakovec svake im godine na simboličan način daju podršku.
Tako je župan Matija Posavec obitelji uručio prigodni poklon kao oblik pomoći, a isto su učinili i predstavnici Grada. Osim njih, povorci su također prisustvovali predstavnici Policijske uprave međimurske, Mjesnog odbora Mihovljan, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Mihovljan i DVD-a Mihovljan. Komemorativni skup održan je u Društvenom domu Mihovljan gdje su se prigodnim govorima svi okupljeni prisjetili hrabrog Murka, čija je pogibija postala svojevrsna prekretnica prema boljoj regulaciji zakona u zaštiti policajaca na dužnosti, jer je nakon tog događaja uvedena dugotrajna kazna zatvora za ubojstvo službene osobe.
Na skupu se, među ostalima, u ime Međimurske županije, svim prisutnima obratio i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti  Branko Sušec, koji se prisjetio svog bivšeg kolege s kojim je nekoć radio. „Poznavajući Željka kao kolegu, ali prvenstveno kao prijatelja, mogu reći da je Međimurje tog dana izgubilo jednu srčanu osobu, a činjenica da njegovu smrt obilježavamo 13. godinu zaredom pokazuje koliko cijela zajednica cijeni njegovu žrtvu, te da ga nikad nećemo zaboraviti“, istaknuo je Sušec. Osim predstavnika Županije, Grada i Policijske uprave Međimurske, među govornicima je, ispred Ministarstva unutarnjih poslova, bio i dr. Josip Mihaljević. „Možete biti ponosni što živite u sredini koja ne zaboravlja i uvijek se prisjeća požrtvovnosti svojih policajaca te brine o njihovim obiteljima“, istaknuo je u svom govoru dr. Mihaljević. Obilježavanju obljetnice i sjećanja na Željka Murka prethodio je malonogometni memorijalni turnir „Željko Murk 2016.“ koji se održao dan prije samog datuma pogibije, 11. veljače,  u dvorani Policijske uprave međimurske, na kojem već tradicionalno uz pripadnike i kolege iz PU Međimurske sudjeluju ekipe Međimurske županije i Grada Čakovca.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content