Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Krenulo obilježavanje jubileja, predstavljanjem knjige i osnivanjem Povjerenstva

Datum objave: 3. veljače 2016.

Nakon Zagreba, lokaciju za predstavljanje svoje prve knjige, autor Darko Varga odabrao je Međimursku županiju, kao županiju Zrinskih i kraj u kojem su 125 godina stolovala najznačajnija plemenitaška obitelj. Tako je svjetlo dana ugledalo djelo „Kuhinja, hrana i blagovanje u doba Zrinskih“ čiji je značaj upotpunjen činjenicom kako je označila i početak obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole VII. Zrinskog u Međimurju, povodom kojeg je jubileja i izdana. Predstavljanje knjige u Čakovcu organizirali su Matica hrvatska Čakovec, Zrinska garda Čakovec, Družba Braća Hrvatskoga Zmaja i Izdavačka kuća Meridijani. Na 12 poglavlja te skoro 500 stranica, osim o blagovanju, hrani i kuhinji Zrinskih, autor se u opsežnom djelu dotaknuo i samog života na zrinskim dvorovima, utvrdama i vlastelinstvima u 16. i 17. stoljeću.
„Tražio sam niz godina neke nove spoznaje o Zrinskima, pretraživao i prevodio knjige, sakupljao izvore s traženjem odgovora na pitanje kako su živjeli Zrinski. U svim spisima i zapisima saznajemo kako su ratovali, no ne znamo mnogo o njihovoj svakodnevici, pa se nadam da sam ovim djelom dao svoj doprinos“, rekao je autor. „Ove godine imamo niz godišnjica, 5. Spomendan na Zrinske i Frankopane, 450. obljetnicu Sigetske bitke, 25. obljetnicu obrane Vukovara i Škabrnje, ali i slavimo 15 godina Zrinske garde. Drago mi je da je ova knjiga upotpunila ta slavlja“, objasnio je Alojzije Sobočanec, predsjednik Zrinske garde. Zrinski i Frankopani iza sebe su ostavili i vlastita vrijedna književna djela, o čemu svjedoče zbirke knjiga koje se čuvaju diljem Europe, u Beč, Budimpešti i drugima. „Zrinski su naša najveća i najslavnija obitelj, stoga je ova knjiga posebno značajna kao jedno nesvakidašnje djelo“, dodao je Marijan Ramuščak, pročelnik Zmajskog stola. „Krenuli smo obilježavanje na najbolji mogući način, predstavljanjem ovakve knjige, o obitelji u čije je vrijeme europska kultura cvjetala, zahvaljujući onoj na čakovečkom dvoru“, objasnio je Dragutin Feletar, urednik djela i objasnio kako autor donosi kompletnu zrinsku priču, gdje svakidašnje teme razrađuje u detalje uz bujicu informacija, čime je povjesničarima olakšao daljnja istraživanja.
„Zrinski je dokazao da se svaka prijetnja može izdržati, a svojom junačkom smrću koja ima odjeke i danas, ne čudi da je proglašen jednim od najvećih junaka Europe“, objasnio je Hrvoje Petrić, recenzent knjige. Važnost godine Zrinskih, za čije je proglašenje tražio podršku Hrvatskog sabora, naglasio je i župan Međimurske županije Matija Posavec dodavši kako su ovime napravljene dobre smjernice za izazovnu i turbulentnu godinu jubileja. „Ona će biti utoliko uspješna koliko svi mi damo svoj doprinos i pokažemo odgovornost prema baštini Zrinskih. Našu velikašku obitelj moramo više cijeniti i baštiniti, stoga podržavam sve inicijative za dostojnim obilježavanjem svih događanja, od postavljanja spomenika, obilježavanja Dana Međimurske županije, do upriličenja opere Nikola Šubić Zrinski“, u svom je govoru istaknuo župan i pozvao sve da daju svoj doprinos te da se u Međimurju formira Povjerenstvo prema uzoru na ono na nacionalnoj razini, čija je pokretanje upravo proisteklo iz Međimurske županije.
Uz prigodne nastupe Vokalne skupine Zrinski, Ivan Pranjić, predsjednik Matice hrvatske ogranak Čakovec ujedno je istaknuo kako je ovo tek prva u nizu manifestacija u okviru obilježavanja, dok nas već u utorak, 23. veljače očekuje i predstavljanje romana o Sigetskoj bitci mladog pisca Alena Samboleca. Knjiga „Kuhinja, hrana i blagovanje u doba Zrinskih“ dalje pak kreće u Ozalj i Osijek.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content