Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dan socijalnog partnerstva – 21. siječnja

Datum objave: 21. siječnja 2016.

Hrvatski sabor na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine donio je Odluku o obilježavanju 21. siječnja Danom socijalnog partnerstva.  Navedenog dana 1994. godine uspostavljen je institucionalni model suradnje Vlade, poslodavaca i sindikata u Republici Hrvatskoj  stupanjem na snagu Osnovnog teksta Sporazuma o osnivanju, nadležnosti  i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća.  Taj dan može se s opravdanjem smatrati začetkom  tripartitnog socijalnog dijaloga u samostalnoj Republici Hrvatskoj.
Za Republiku Hrvatsku  od osobitog značaja je  razvoj i unapređenje socijalnog dijaloga i socijalnog partnerstva jer ono može najučinkovitije doprinijeti socijalnoj ravnoteži društvenih interesa, što je jedna od bitnim pretpostavki ostvarivanja općeg napretka. Socijalni dijalog  uključuje sve oblike pregovora, konzultacija ili razmjene informacija između predstavnika Vlade, poslodavaca i radnika o temama od zajedničkog interesa koje su vezane uz gospodarsku i socijalnu politiku.  Istinskim socijalnim partnerstvom i zajedničkim naporima  svih relevantnih čimbenika hrvatskog društva moguće je uspješno provesti sve prilagodbe gospodarskog, socijalnog i pravnog sustava  kriterijima Europske unije u kojoj socijalno partnerstvo ima dugu tradiciju.Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji  od svog osnutka u svibnju 2002. godine  redovito na svojim sjednicama raspravlja o svim  socijalnim  i ekonomskim problemima koji se javljaju na našem području.  Dobar rad Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji  prepoznat  je i na nacionalnom nivou . Nadamo da će  ta suradnja biti  bolja i konkretnija  jer smo svojim radom dokazali da nas treba uvažavati.
Zajedno s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, odnosno njihovim Gospodarsko-socijalnim vijećem  sudionici smo projekta „Jačanje kapaciteta  gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije.  Projektom  će se ukazati na  ulogu i važnost  tripartitnog dijaloga  među socijalnim partnerima i   na važnost suradnje  gospodarsko-socijalnih vijeća   županija. Članovi gospodarsko-socijalnih vijeća    upoznati  će se s  tradicijom socijalnog dijaloga u zemljama Europske unije.
I dalje ćemo ukazivati na sve probleme koji se u našem gospodarstvu i cjelokupnom društvu javljaju jer to je  naš zadatak i obaveza. Uz učešće sva tri socijalna partnera nastojati ćemo   pridonositi cjelokupnom razvoju Međimurske županije, a spremni smo raspravljati o svim  prijedlozima i  sugestijama. Na suradnju  pozivamo  sve koji žele pridonijeti  boljem radu Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji jer bolji put od socijalnog dijaloga ne postoji.  Do napretka se ne dolazi lako, niti brzo, socijalni mir ne može se nametnuti, ali se može ostvariti  odgovornim i strpljivim dijalogom. Gospodarsko-socijalno vijeće na nacionalnoj razini te gospodarsko-socijalna vijeća županija moraju  raditi na podizanju razine socijalnog dijaloga.  Unatoč različitosti mišljenja socijalnih partnera potrebno je razvijati zajedničku suradnju na daljnjem razvoju i unapređenju  društva kroz uspostavljene institucionalnih  oblika.  Socijalni dijalog jedan je od temelja dobre vladavine Europskom unijom i  nema nikakve dvojbe da je za uspješno prevladavanje gospodarske krize i provedbu reformi ključno postojanje mehanizma i instituta koji će omogućiti postizanje  dogovora  Vlade, sindikata i poslodavaca. Potrebno je dalje razvijati socijalni dijalog i partnerstvo na svim područjima,  doprinositi gospodarskom i socijalnom razvitku zemlje te boljem životu svih njezinih građana.
Sva tri socijalna partnera u Gospodarsko-socijalnom vijeću Međimurske županije jedinstveni su u stavu da bez socijalnog dijaloga nema   napretka.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content