Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Hrvatsko i mađarsko povjerenstvo o 450. obljetnici Sigetske bitke: Tradicija Zrinskih ne može se razdvojiti Dravom

Datum objave: 20. siječnja 2016.

Sve je bliže mjesec rujan kada obilježavamo veliku obljetnicu u sjećanje na Sigetsku bitku kojom je u rujnu 1566. godine zaustavljen pohod Turaka na Beč. 450 godina nakon tog znamenitog događaja, u Mađarskoj se priprema održavanje velike svečanosti, kao i mnogih događanja koja će joj prethoditi, a inicijativa da se obilježavanjem dotakne i hrvatsko tlo, stigla je upravo iz Međimurske županije. Stoga su u službenom posjetu Međimurju uz domaćinstvo župana Matija Posavca, danas boravili članovi Odbora spomen-godine Nikola Zrinski, na čelu s predsjednikom Odbora te ujedno predstavnikom Vlade Republike Mađarske Jánosom Hóvárijem i ravnateljem Mađarskog instituta u Zagrebu Dénesom Sokcsevitsem. Po pitanju organizacije obilježavanja, mađarska Vlada već je poduzela određene korake i 2016. godinu proglasila spomen-godinom „Nikola Zrinski – Siget 1566“, dok je međimurski župan uputio prijedlog predsjedniku Hrvatskoga sabora da se pokrene inicijativa proglašenja 2016. godine spomen-godinom u Hrvatskoj, nakon što je visoko pokroviteljstvo nad obilježavanjem prihvatila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Tradicija Zrinskih ne može se razdvojiti Dravom, složili su se svi prisutni na sastanku, uz spomenute ujedno i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec, ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec  Vladimir Kalšan, predsjednik Zrinske garde Čakovec  Alojzije Sobočanec, Zlatko Bacinger, član hrvatskog Povjerenstva obilježavanja te gosti iz Mađarske, gradonačelnik grada Szigetvára Péter Vass, predsjednik Skupštine Samouprave županije Baranya Róbert Fazekas, kao i umjetnici, nositelji istraživanja i povjesničari.
Središnja proslava 450. obljetnice 7. rujna u Sigetu
„Mi smo županija Zrinskih, kojoj je sjedište grad Zrinskih, a na našoj povijesnoj ostavštini moramo graditi zajedničku budućnost, za što je ovaj jubilej najbolja prigoda. Uputili smo poziv predsjednici da bude dio Spomendana na Zrinske i Frankopane u vrijeme obilježavanja Dana Međimurske županije, ujedno će se pritom održati koncertna izvedba opere Nikola Šubić Zrinski, a nadamo se i sastanku hrvatske predsjednice i mađarskog predsjednika krajem travnja u Međimurju, kao uvod u rujan koji će donijeti niz događanja u okviru obljetnice“, rekao je župan Posavec i dodao kako će inzistirati da se realizira spomenik Zrinskom na trgu u Zagrebu. Pritom je dao podršku inicijativi Generalnog konzulata RH u Pečuhu i konzulici Vesni Haluga da se park u Szigetvaru preimenuje u park Mađarsko-hrvatsko-turskog prijateljstva, ali i na razini EU ostvari Oznaka Europske baštine kojom bi se zajednički podigla važnost Starog grada u Čakovcu i Utvrde Szigetvar. Nikola Šubić Zrinski je simbol koji spaja dva naroda, pa je obilježavanje već krenulo 8. siječnja predavanjem o Sigetu kroz sjećanje na Zrinskog, nastavit će se 12. i 13. veljače svečanošću u utvrdi Szigetvar, izložbom o utvrdi početkom svibnja, dok se središnja proslava planira 7. rujna kada bi se uz prisutno tri čelnika država održala i opera. „Proslava u Sigetu trajat će od 6. do 12. rujna, a uz ostalo planira se i održavanje dana posvećenih Hrvatskoj i Turskoj, održat će se i sveta misa koju bi služili mađarski i hrvatski kardinali ili biskupi, ali i znanstvena konferencija povjesničara“, objasnio je predsjednik Odbora, a gradonačelnik Szigetvara dodao kako će se do kolovoza intenzivno raditi na adaptaciji i preuređenju utvrde, stvaranjem spomen sobe Zrinskima, obnoviti kule, unutarnje vrtove, bedeme, podrum unutar dvorca i slično. Sve kako bi bili spremni za veliko obilježavanje koje će se zaključiti znanstvenim skupom u studenom, upravo u Međimurju. Kako je potvrdio ministar kulture RH Berislav Šipuš, izdat će se i reprint knjige Adrianskog mora sirena, financiran iz javnih potreba u kulturu RH, a postavit će se i spomen ploče u Čakovcu, Zrinu i Ozlju, dok predsjednik HAZU-a i predsjednik Povjerenstva s hrvatske strane akademik Zvonko Kusić dodao da će organizirati i znanstveni skup HAZU-a u listopadu. „Naše običaje ne treba samo čuvati, oni nisu ropstvo, ne treba ih samo njegovati, nisu bolest, već ih treba doživjeti i zaživjeti“, citat je kojim je zaključen posjet mađarske delegacije i s kojim u mislima je dogovoren novi sastanak u veljači, ovog puta u Mađarskoj.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content