Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurskoj županiji potpisan ugovor: U svibnju dobivamo masterplan razvoja turizma do 2020.

Datum objave: 19. siječnja 2016.

Međimurska županija definirala je turizam kao jedan od ključnih sektora razvoja Međimurja. Na razini županije načelno postoje strateške odrednice prema kojima se u turizmu naglasak stavlja na eno-gastronomiju, wellness i biciklizam, odnosno, aktivni odmor. No kako su te smjernice postavljene u skladu s trenutnim svjetskim trendovima te nemaju detaljno razrađenu stratešku pozadinu, krenulo se u izradu Masterplana razvoja turizma Međimurske županije do 2020. godine. Potvrđeno je to danas u Maloj vijećnici Međimurske županije, potpisivanjem ugovora o njegovoj izradi, između međimurskog župana Matije Posavca i ravnateljice Instituta za turizam dr.sc. Sande Čorak.
Kako je u uvodu objasnio župan, 2015. godina je za Međimurje bila godina pohvala i nagrada, između kojih i druga po redu nagrada Europske destinacije izvrsnosti, ali i Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, pa će s tim u mislima 2016. biti godina rada i daljnjeg ulaganja. „Bilježimo rast turističke potrošnje od 22 posto, imamo 30 posto više stranih gostiju, uz više od 130 tisuća noćenja. To je rezultat rada svih onih koji čine međimurski turizam, ali i činjenice da se mijenja svijest ljudi koji sami žele obnavljati baštinu, restaurirati stare kuće, ulagati u hotele, vinarije ili kušaonice te provoditi projekte, čime nas stavljaju na svjetsku turističku kartu“, rekao je Posavec.
Napredak međimurskog turizma donosi nova radna mjesta
„Međimurje ima puno više potencijala od onoga što je u turizmu dosad realiziralo, što je na kontinentu normalna pojava, no ono što je evidentno ovdje je da vi rastete puno brže od drugih, što će masterplan dokazati i unaprijediti. Kroz ovaj projekt dokazat će se važnost turizma za županiju, u odnosu na druge djelatnosti, jer donosi dobar dio prihoda i novih zaposlenja. Mladi moraju na sjeveru vidjeti priliku u razvoj turizma“, dodala je ravnateljica Instituta, a Neda Telišman Košuta, voditeljica projekta objasnila kako je u Međimurju evidentan rast turističke potrošnje, koja u 15 godina bilježi kontinuitet uzlazne putanje. „Ovdašnji turizam ima nezamjenjive resurse kao što su uređen prostor i vrijedni ljudi, a uz najbolju vinsku cestu u zemlji, ovdje je i bogata kulturna i povijesna baština, uz traženu vrhunsku eno-gastronomiju te zdravstveni i ciklo turizam“, rekla je i dodala da će se novim dokumentom, ovim masterplanom, ponuda još povećati i time se postaviti smjer razvitka.
Međimurska županija je destinacija u trendu
„Turizam smo prepoznali i kao važnu gospodarsku granu, a masterplan razvoja turizma samim time smatramo temeljnim i ključnim strateškim dokumentom učinkovitog upravljanja i daljnjeg razvoja turizma. Upravo će nam on dati smjernice, kao što nam je turističkoj prepoznatljivosti doprinio  Strateški marketinški plan razvoja turizma Međimurja“, dodao je župan. Naime turizam je, kao ključni sektor razvoja, bio obuhvaćen i kratko razrađen u Regionalnom operativnom programu, Strategiji ruralnog razvoja te Županijskoj razvojnoj strategiji, međutim, ti dokumenti nisu omogućili detaljnu stratešku-operativnu razradu samog sektora turizma, a masterplan koji će se završiti u svibnju, tome će svakako doprinijeti. Pritom je istaknuto kako se Međimurska županija u turističkom aspektu promatra kao destinacija u trendu koja nudi autentične vrijednosti života uz stalna dodatna ulaganja i obogaćivanje ponude koji su kod turista neminovnii. „Uz to što financiramo i potpomažemo niz projekata, u planu je obnova Centra za posjetitelje Majur u Štrukovcu, stare škole u Hlapičini, Marine u Prelogu, a turističku priču zaokružit će projekt vidikovca na Mađerkinom bregu“, naglasio je.
Spomenimo kako su potpisivanju nazočili i zamjenica župana Sandra Herman, Valentina Hažić, voditeljica Odjela za ruralni razvoj u Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurje REDEA, Goran Gotal, privremeni pročelnik UO za poslove župana te Neven Ivandić i Snježana Boranić Živoder kao suradnici na izradi masterplana.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content