Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Radionicom u Međimurju krenuo europski projekt jačanja Gospodarsko – socijalnog vijeća

Datum objave: 18. siječnja 2016.

Među 18 projekata vrijednih oko 18 milijuna kuna koji se sufinanciraju iz strukturnih i investicijskih fondova, nalazi se i onaj kojem su nositelji Bjelovarsko – bilogorska i Međimurska županija. Radi se o jednogodišnjem programu vrijednosti 413.714,91 kuna, uz 100-postotno sufinanciranje fondova, naziva „Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije“ čije je provođenje krenulo konferencijom za medije u Maloj vijećnici Međimurske županije te radionicom „Komunikacijske tehnike i vještine u tripartitnom socijalnom dijalogu“ u zgradi Scheier. „Ovaj je projekt prepoznalo i Ministarstvo rada RH, a već smo ranije prepoznati i kao jedno od najaktivnijih GSV-a. Uz to što ćemo i ovime raditi na jačanju gospodarstva u županiji, uspostavit ćemo i vertikalu u komunikaciji između članova GSV-a, stručnih službi i izvršne vlasti županija i gospodarstvenika“, rekao je Zoran Vidović, zamjenik međimurskog župana, ujedno potpredsjednik GSV-a Međimurske županije.
Da su prepoznali rad ovdašnjeg GSV-a, ali i stabilnost međimurskog gospodarstva u kojem 73% poduzeća posluje pozitivno, naglasila je Đurđica Ištef Benšić, zamjenica župana Bjelovarsko – bilogorske županije i objasnila kako ovakvim suradnjama ulažemo u budućnost. „Jedine smo županije u zemlji koje smo kandidirale ovakav projekt, a koji se ujedno u cijelosti financira iz europskog socijalnog fonda, u okviru razvoja ljudskih potencijala od 2007-2013. Težimo zajedničkom unapređenju učinkovitosti radne snage, razvoju ljudskog kapitala i jačanje socijalne uključenosti u RH“, dodala je. Božica Jurec, potpredsjednica GSV-a Bjelovarsko – bilogorske županije objasnila pak je kako je glavni cilj ovakvim akcijama sačuvati radna mjesta te ujedno poslužiti kao potpora inicijativi HUP-a i sindikata graditeljstva za fer cijene u graditeljstvu.
Projekt koji će se zaključiti u srpnju, dat će u prvom redu smjernice za pozitivne pomake u gospodarstvu ne samo na razini županija već i razini države, na što se nadovezao predsjednik GSV-a Davor Sabolić te objasnio kako je ključan dijalog sve tri strane, sindikata, poslodavaca i izvršne vlasti i sve tri strane samo zajedno mogu provoditi reforme. „Projekt, ali i radionice ovakvog tipa jako su pozitivne priče na županijskoj razini, ovime smo ponovo primjer ostalim županijama jer bez socijalnog dijaloga nema napretka, a kao i do sada međimurski GSV će biti aktivan i ustrajati na svim svojim prijedlozima i kada se formira nova Vlada“, rekao je novi predsjednik. U planu je stvaranje trogodišnjeg strateškog okvira rada, ali i organizacija radionica i okruglih stolova u Bjelovaru te Čakovcu, uz niz edukacija, predavanja te studijsko putovanje u Irsku.
Jedna takva radionica, namijenjena ciljanoj skupini, predstavnicima GSV-a, ali i poduzetnicima, članovima sindikata, predstavnicima regionalne i lokalne samouprave te javnosti, odrađena je u Međimurju, a uz predavanje Mirjane Burić Moskaljov predstavljeni su glavni ciljevi socijalnog dijaloga - pregovaranje, konzultiranje ili savjetovanje i razmjena informacija. Ovime su oba GSV-a, ali i obje županije pokazale koliko im je važan odnos prema gospodarstvu, uz transparentni javni sektor i dobro funkcioniranje vijeća.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content