Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dnevni boravak Dr. Antun Bogdan uz pjesmu i dodjelu zahvalnica proslavio 20 godina postojanja

Datum objave: 18. siječnja 2016.

Za velika djela Bog nalazi dovoljno radnika, ali za skromno djelovanje potrebni su još mnogi“, riječi su francuskog svećenika Sv. Vinka Paulskog, koje najbolje utjelovljuju rad svih djelatnika, volontera i dobročinitelja u Dnevnom boravku djece s poteškoćama u razvoju Dr. Antun Bogdan Caritasa Varaždinske biskupije u Čakovcu. Upravo je za sve njih, a posebice za djecu i mlade, štićenike ustanove te članove njihovih obitelji, u dvorani Katoličkog doma Franjevačkog samostana u Čakovcu upriličena svečanost kojom su proslavili 20 godina svog djelovanja. Dva desetljeća „caritasove ljubavi“, kako su nazvali proteklo razdoblje, opisali su kao svoje poslanje i rad u domu punom ljubavi i dobrote, u skrbi o djeci s najtežim invaliditetom s područja Međimurske županije.
„Naši štićenici vole plesati i pjevati, zato smo im danas priredili glazbenu svečanost, a uz kreativnost i uključivanje drugih u naš rad, svaki dan nas i okolinu učimo prihvaćanju različitosti i težimo socijalizaciji“, rekla je Katarina Hoblaj, voditeljica centra. Dnevni centar je u brizi za svojih tek nešto manje od 30 štićenika, proveo oko 1700 sati volontiranja tijekom godine, a upravo na duhovnoj, materijalnoj i stručnoj pomoći svih ovime su uputili jedno veliko hvala.
Uz nastup Dječjeg vrtića Smješko Sv. Martin na Muri praćen Zborom roditelja, pjesmu Antonije Jurinec u pratnji Maje Magdalenić na klaviru, Mješovitog pjevačkog zbora župe sv. Jakoba Prelog pod ravnanjem Jasminke Pervan, čitanje Katarine Sabol te pjesmu Blanke Tkalčić, uz pratnju Danijela Ota, Mirka Švende – Žige i Dixieland banda, ujedno su pritom podijeljene zahvalnice onima koji su taj rad pratili. Tako su zahvalnice primili volonteri i institucije, Katarina Majnarić, Terezija Fileš, Ružica Sašek, Vesna Perhoč, Mirjana Medlobi, Župa sv. Nikole biskupa Čakovec, Grad Čakovec i Međimurska županija, a uz voditeljicu dodijelio ih je i Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije.
U ime svih istaknutih donatora zahvalio se župan Međimurske županije Matija Posavec, objasnivši kako su Međimurke i Međimurci uvijek iznova dokazivali svojim djelima koliko su senzibilizirani za potrebe drugih, svoje zajednice te se prisjetio riječi pape Ivana Pavla II. koji je na proputovanju svijetom rekao kako je prošao cijeli svijet, sreo se s ljudima različitih rasa, boje kože, dobi, pa čak i vjere te da može biti nepokolebljivo uvjeren da nijedan strah i poteškoća ne mogu ugušiti onu nadu koja izvire iz osmijeha djece, nemoćnih, ali i osmijeha dobronamjernih ljudi. „Nijedna fizička prepreka ne smije biti zapreka dobrom životu jer Bog ne gleda vanjska obilježja nego dušu. Te su riječi dokaz jednog zajedništva, nas kao lokalne zajednice i vas kao roditelje, svaki dan je nova prilika da pokažemo koliko možemo biti osjetljivi i pomagati onima kojima je to potrebno, jer čovjek je najviše čovjek onda kada može pomoći“, rekao je župan u svom govoru.
Predsjednik Hrvatskog Caritasa, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak pritom je naglasio da svi oni kojima je pomoć potrebna, potiču da među nama raste ljubav. „Pred nama je godina kada nas papa Franjo poziva da gledamo Boga milosrđa, uči nas kako i mi moramo pomagati jedni drugima i kako Božje lice prepoznati u onome drugome. Rad ovog doma na ponos je Međimurskoj županiji i svima nama, jer utjelovljuje Božju riječ“, rekao je biskup, nakon čega je služio misu zahvalnicu u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Čakovcu uz domaćina, gvardijana fra Željka Železnjaka. Caritasova ustanova tiskala je ujedno i prigodan letak ususret obljetnici, kojim će predstaviti svoj rad cijeloj zajednici.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content