Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Paljenjem svijeća u znak sjećanja na branitelje, obilježena obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske

Datum objave: 15. siječnja 2016.

Prije 24 godina Hrvatska je postala međunarodno priznata država, kada su 15. siječnja 1992. godine njenu neovisnost zajedno priznale tadašnje članice Europske unije, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, tog je dana ujedno i uspostavila diplomatske odnose s Hrvatskom. Kao prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica tadašnje Europske zajednice. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.
Paljenjem svijeća, skromno i dostojanstveno, ali s pijetetom i velikim poštovanjem, i Međimurje se danas prisjetilo tog dana u vrijeme trajanja Domovinskog rata. Delegacija Međimurske županije, župan Matija Posavec sa zamjenicima Zoranom Vidovićem i Sandrom Herman, pritom su počast odali svim hrvatskim, ali i međimurskim braniteljima, paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih te kod Spomen-zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima.
„Danas, kada promatramo 24 godine poslije, Hrvatska je zemlja članica Europske unije koja je svojim razvitkom uspostavila vrlo dobre diplomatske odnose s većinom međunarodno priznatih zemalja u svijetu. Na svima nama koji živimo u Hrvatskoj, a posebice nama koji smo u javnom poslu, je da i dalje izgrađujemo jednu modernu i europsku državu za sigurnu budućnost generacija koje dolaze“, rekao je pritom međimurski župan prisjećajući se naših branitelja koji su ono najvrjednije, svoj život, dali za našu slobodu i samostalnost naše zemlje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content