Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Nizozemska preuzela predsjedanje Vijećem EU-a

Datum objave: 15. siječnja 2016.

Predsjedanje Vijećem Europske unije rotira među državama članicama EU-a svakih šest mjeseci. Za vrijeme tog šestomjesečnog razdoblja predsjedništvo predsjeda sastancima na svim razinama u Vijeću i tako pomaže osigurati kontinuitet rada EU-a u Vijeću.  Države članice koje obnašaju dužnost predsjedanja blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom „trio”. Sadašnji trio čine predsjedništvo Nizozemske, Slovačke i Malte. 

Od 1. siječnja 2016 godine predsjedanje je preuzela Nizozemska do 30. lipnja. Program rada nizozemskog predsjedništva usredotočen je na četiri ključna područja: migracije i međunarodnu sigurnost, zdrave financije i snažno europodručje, Europu koja djeluje kao inovator i stvara radna mjesta te na klimatsku i energetsku politiku usmjerenu na budućnost.

Predsjedništvo želi EU koji je usredotočen na pitanja važna europskim građanima i poduzećima, EU koji inovacijama osigurava rast i radna mjesta te koji je povezan s civilnim društvom. Predsjedništvo će promicati djelovanje na razini EU-a samo ako je ono učinkovitije od politika na nacionalnoj razini.

Više o nizozemskom predsjedništvu pročitajte ovdje, a informacije o Vijeću Europske unije pronađite na službenim stranicama Vijeća.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content