Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

2016. godina u znaku obljetnica, u rujnu 450. godišnjica Sigetske bitke

Datum objave: 15. siječnja 2016.

U rujnu ove godine priprema se veliko obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke, a kako je potvrđeno ovih dana, ujedno i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Uz to očekuje se i dolazak predsjednika Mađarske i Turske. Tome će prethoditi razni događaji kojima će se komemorirati slavna bitka, a koji počinju već 13. veljače u Sigetu. Oni će uključivati konferencije povjesničara, gastronomske izložbe i glazbene nastupe, a u cijelu se organizaciju aktivno uključila i županija Zrinskih, Međimurska županija.
Ja, Nikola knez Zrinski, obećavam najprije Bogu velikomu, zatim njegovu veličanstvu, našemu sjajnomu vladaru i našoj ubogoj domovini i vama vitezovima da vas nikada ne ću ostaviti, nego da ću s vama živjeti i umrijeti, dobro i zlo podnijeti. Tako mi Bog pomogao!“, rekao je svojim ratnicima tadašnji gospodar Međimurja i zapovjednik Mađarske južno od Dunava, Nikola Zrinski Sigetski, prije sudbonosne bitke s Turcima koja se odvila 7. rujna 1566. u Sigetu. Jedan od najvećih vojskovođa naše povijesti, zajedno s 2500 svojih suboraca, uspio je zaustaviti napredovanje 100.000 pripadnika osmanlijske vojske pod vodstvom sultana Sulejmana Veličanstvenog prema Beču, te na taj način spasio Europu od naleta Turaka. Velika ovogodišnja obljetnica, kojom će se obilježiti znamenita bitka, ujedno će biti prilika Hrvatskoj i Mađarskoj da se još jače povežu i uspješno surađuju, baš kao što su to činili i u slavnoj povijesti.
Inicijativa za obilježavanje obljetnice krenula iz Međimurske županije
Bit će to veliki izazov za obje strane koje se već pripremaju za ovu veliku svečanost. Važno je ipak istaknuti kako je inicijativa za organizaciju obilježavanja potekla upravo iz naše županije. Kako je objasnio međimurski župan Matija Posavec, na razini države formirano je povjerenstvo koje će tijekom cijele naredne godine pripremati niz događanja uz potporu triju predsjednika. Štoviše, mađarska vlada već je donijela odluku temeljem koje je ustrojen i poseban odbor koji će koordinirati poslove vezane uz organizaciju same svečanosti, a značajnu ulogu u tome imat će upravo Baranjska županija.
Ideja je sastaviti zajedničke prijedloge županija i staviti ih na stol tog odbora, što će doprinijeti još jačoj suradnji, te biti daljnja potvrda jednog lijepog i uspješnog partnerstva, započetog nedavnim potpisivanjem Sporazuma o suradnji u Gradu Pečuhu, za koji je ponajviše zaslužna Generalna konzulica Republike Hrvatske Vesna Haluga. Na tu se temu nadovezao i ministar kulture RH Berislav Šipuš tijekom svog službenog posjeta Međimurskoj županiji, te istaknuo kako će u suradnji s akademikom Zvonkom Kusićem kao predsjednikom hrvatskog povjerenstva obilježavanja sastaviti listu prijedloga projekata kojima će se obilježiti jubilej.
Osim toga, idući će se tjedan sastati s predstavnikom mađarske vlade Janosom Hovarijem, ujedno i predsjednikom mađarskog povjerenstva, s kojim će razgovarati o planovima vezanim uz organizaciju svečanosti. Spomenimo i to kako će samo dan kasnije, 20. siječnja Hovari boraviti i u posjetu Međimurskoj županiji. Župan Posavec istaknuo je kako su Hrvatska, Mađarska i Turska prihvatile pokroviteljstvo na nacionalnoj razini, a da će u Budimpešti, Sigetu, Zagrebu i Čakovcu biti organiziran niz događaja u funkciji promocije dviju država i regija.
Ne moramo posebno naglašavati značaj Zrinskih za Međimurje. Nikola Zrinski Sigetski predstavlja simbol naše želje i stoljetne borbe za slobodu i samostalnost, pa upravo zato mi Međimurci stalno moramo isticati da smo pored županije prirodnih ljepota, vrijednih ljudi, vina, bogate povijesti, ujedno i županija Zrinskih“, zaključio je Posavec te dodao kako će se i na dan Međimurske županije, 30. travnja u Čakovcu održati koncertna izvedba opere Nikola Šubić Zrinski. Ujedno je to godina u kojoj ćemo obilježiti i nekoliko važnih obljetnica, uz ovu ujedno 5. Spomendan Zrinskih i Frankopana, zatim 345. obljetnicu pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te u studenome 25. godišnjicu herojske obrane i žrtve Vukovara i Škabrnje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content