Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan radni sastanak Ureda za udruge i Hrvatske zajednice županija

Datum objave: 14. siječnja 2016.

Radni sastanak o uključivanju županija u jedinstveni informacijski sustav za praćenje i vrednovanje dodjele financijskih sredstava programima i projektima od interesa za opće dobro održan je u utorak, 12. siječnja 2016., u prostorijama Ureda za udruge u Zagrebu.
Sastanku je prisustvovala mr. sc. Leda Lepri, načelnica sektora u Ministarstvu uprave, Vesna Lendić Kasalo, zamjenica ravnatelja Ureda za udruge sa suradnicima te pročelnici i savjetnici iz Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Ličko-senjske, Istarske, Zagrebačke, Primorsko-goranske, Karlovačke županije i Grada Zagreba.
Inicijativu je, u ime Hrvatske zajednice županija, kratko predstavila Robertina Zdjelar, pročelnica Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Koprivničko-križevačke županije.
Naime, županije bi se željele uključiti u jedinstveni informacijski sustav za praćenje i vrednovanje dodjele financijskih sredstava programima i projektima od interesa za opće dobro koje provode udruge. S obzirom na to da je efikasnost rada javne uprave zajednički cilj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ova inicijativa znatno bi ubrzala postojeće procese.
Djelotvorno upravljanje sadržajem informacijskog sustava za ustrojavanje i vođenje baza podataka vezanih uz praćenje financiranja programa i projekata, usklađivanje načina na koji ih koriste sva tijela državne uprave, kao i osiguravanje javnosti podataka sadržanih u informacijskom sustavu, provodi se sukladno zahtjevima funkcionalnosti koje koordinira Ured za udruge.
Obaveza je županija slati godišnja izvješća o isplaćenim sredstvima za financiranje projekata i programa udruga nacionalnoj razini, a Ured za udruge je koordinacijsko tijelo koje već ima razvijen informacijski sustav koji sadrži sve potrebno za praćenje navedene tematike.
Vesna Lendić Kasalo pojasnila je mogućnosti koje postoje da se stvori zajednički integrirani sustav, ali i ukazala na potrebu da se županije općenito uključe u promoviranje što efikasnijeg praćenje raspodjele javnog novca. Primjere dobre prakse podizanja efikasnosti korištenjem informatičkih rješenja u Primorsko-goranskoj županiji  iznio je Goran Petrc, pročelnik Ureda županije.
Zaključeno je kako će kratkim anketiranjem i mapiranjem interesa Ured za udruge i Hrvatska zajednica županija krenuti u osmišljavanje najboljeg rješenja koje bi pojednostavilo provedbu procesa, ali i omogućilo znatno transparentnije upravljanje javnim novcem.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content