Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurski studenti povezuju plavu i zelenu Hrvatsku

Datum objave: 12. siječnja 2016.

Međimurska županija veliku pozornost pridaje svojim učenicima i studentima, kao i cjelokupnom obrazovnom sustavu. Brojni projekti poput osiguranih udžbenika za osnovnoškolce, prijevoza za srednjoškolce te jednokratnih potpora studentima idu svakako tome u prilog. Velika je želja dodatno jačanje visokoškolskog obrazovanja, pa veseli stalan porast broja studenata iz naše županije. Sve zanimljivije i atraktivnije mjesto za studiranje mladim Međimurcima postaje Rijeka, stoga ne čudi da ih je tamo oko 700. Upravo je iz tog razloga tamo osnovana nova Udruga međimurskih studenata, druga takvog tipa u zemlji nakon Zagreba, koja će promovirati turističke, gastronomske i druge sadržaje naše županije u Rijeci i okolici, a time će naši studenti dobiti organizaciju kojoj se mogu obratiti za pomoć, kao i sve potrebne informacije. Udruga je osnovana po uzoru na Udrugu studenata Međimurja u Zagrebu, koja već nekoliko godina uspješno promiče interese naših studenata, organizira brojne manifestacije i njeguje tradicionalne običaje rodnog kraja sa svojim 70-ak članova.
U Maloj vijećnici Ekonomskog fakulteta u Rijeci tako je održana osnivačka skupština. Dnevnim redom određeno je donošenje odluke o osnivanju Udruge, pokretanje postupka za upis u registar udruga, donošenje Statuta, izbor članova Tijela upravljanja Udrugom, te rasprava o budućim planovima. Za predsjednika Udruge izabran je Luka Dopuđ, za njegove zamjenike Ivica Bobičanec i Dorotea Govedić, dok je za tajnika izabran Krešimir Radovan. Blagajnik Udruge bit će Kruno Saško, a od ostalih članova, na skupštini su bili i ostali inicijatori Andrej Trstenjak, Anja Novak, Amanda Horvat, Matija Kolarić i Karlo Pađan. „Udruga ima u planu promicati studentski život i studiranje na Sveučilištu u Rijeci sadašnjim i budućim studentima iz Međimurske županije. Uz to, želja je upoznati stanovnike Primorsko-goranske županije s običajima i kulturom Međimurja“, izjavio je predsjednik Udruge.
Osnivačkoj skupštini, osim članova Udruge, prisustvovali su i dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Heri Bezić, te međimurski župan Matija Posavec, koji na taj način uputio snažnu podršku inicijativi mladih studenata. „Želja nam je sa Primorsko – goranskom županijom i dalje povezivati plavu i zelenu Hrvatsku, a drago mi je će se ta suradnja dodatno ojačati inicijativom studenata iz Međimurja koji će na ovaj način promovirati kraj iz kojeg dolaze“, rekao je župan Posavec i nadodao kako će Međimurska županija nastaviti pružati maksimalnu potporu svojim studentima, čime će se podignuti i sam standard županije po pitanju visokog obrazovanja.
Prisutnima se na samom početku obratio i dekan fakulteta te izrazio veliko zadovoljstvo dosadašnjim iskustvom s međimurskim studentima kojih je i na Ekonomskom fakultetu velik broj. „Vi kao županija radite odlično i upravo se na međimurski primjer dobro uređene zajednice treba ugledati. Drago mi je da su vaši studenti prepoznali riječko sveučilište kao kvalitetno, te se odlučili svoje visokoškolsko obrazovanje nastaviti ovdje“, istaknuo je dekan Bezić s kojim je u sklopu svog dolasku u Rijeku, župan Posavec održao i neslužbeni sastanak.
Osim razmjene iskustva u segmentu visokoškolskog obrazovanja, dekan je pohvalio Međimurje kao regiju koja puno ulaže u obrazovanje, te napomenuo kako im je suradnja s međimurskim tvrtkama, obrazovnim institucijama i županijom u cjelini, veoma zanimljiva, s obzirom da njihovi studenti imaju obaveznu praksu na zadnjoj godini studija. Time je na kraju najavljena mogućnost suradnje Ekonomskog fakulteta i Međimurske županije u bliskoj budućnosti, po uzoru na Ekonomski fakultet u Osijeku koji je na sjeveru zemlje pokrenuo novi diplomski studij sestrinstva. Zajednički je cilj studentima uz kvalitetno obrazovanje osigurati siguran ostanak i rad u Hrvatskoj.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content