Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Stjepan Đurkin predstavio knjigu „Lepo je na svetu živeti“

Datum objave: 30. prosinca 2015.

Lepo je na svetu živeti, dok ne moraš sreću iskati“, jedan je od najpoznatijih stihova popularne međimurske glazbe, koje potpisuje poznati hrvatski kompozitor, pjesnik i slikar Stjepan Đurkin. Rođeni Domašinčanin s trenutnim prebivalištem u Švicarskoj veliki je rodoljub, zbog čega je glavni „krivac“ za još mnoge stihove popularnog izričaja koje su otpjevali brojni izvođači. Iz tog je razloga nastala i knjiga „Lepo je na svetu živeti“, svojevrstan zbornik svih njegovih dosadašnjih pjesama objavljenih na jednom mjestu. On obuhvaća preko stotinu pjesama koje su izvođene na raznim festivalima zabavne glazbe u Hrvatskoj ili su ih pjevači snimali na vlastite albume. Na samom predstavljanju knjige u zgradi Scheier u Čakovcu nastupili su Ivica Kolmar, Vladimir Košir Tonka i Josip Sanjković Mitrica kao tek neki od poklonika rada Stjepana Đurkina, čije stihove s ponosom izvode.
Pjesme najčešće pišem spontano, a potaknute su događajima iz života“, otkrio je Đurkin, te objasnio kako se pjesme tematski mogu podijeliti na ljubavne , domoljubne i božićne ili sakralne, a također progovaraju o životnim prilikama i vremenu koje prolazi. Posebnu vrijednost imaju njegove kajkavske pjesme u kojima najčešće piše o zavičaju. „Za njega je rodni kraj izvor radosti i sreće u životu, raduje se svakom susretu s njim“, napomenuo je Josip Šimunko, koji je napisao predgovor knjige u kojem je opisao život i djelo Stjepana Đurkina. Uz njega, predstavljanju knjige prisustvovao je i Ivan Mikulić, koji je zaslužan za gotovo sve aranžmane pjesama.
Kajkavsko narječje međimurskog kraja u tim pjesmama čuva manje poznate riječi koje se već rijetko čuju, što ovom djelu daje osobitu vrijednost, istaknuo je međimurski župan Matija Posavec, te izrazio veliko zadovoljstvo i čast ispred Županije što je imao priliku biti organizator predstavljanja spomenute knjige. „Ona predstavlja veliko djelo na koje svi možemo biti ponosni, a koje će biti ostavština mnogim generacijama koje tek dolaze. No, nismo ponosni samo na djelo, već i na čovjeka koji je naš sugrađanin i osoba koja živi među nama, koji nas uči razmišljanju kako zavičaj nije mjesto gdje živite, već ono na koje se stalno vraćate u mislima“, rekao je župan Posavec, te na kraju zaželio Đurkinu još puno uspjeha i novih pjesama, koje će zasigurno izvesti neki od naših brojnih glazbenika ili KUD-ova iz Međimurja.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content