Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Međimurje iz Bruxellesa stigla i druga prestižna turistička nagrada EDEN

Datum objave: 22. prosinca 2015.

Međimurje je nakon mnogobrojnih ovogodišnjih nagrada u turizmu u Bruxellesu nagrađeno apsolutno najvećim priznanjem koje jedan turistički kraj može dobiti, nagradom EDEN - Europske destinacije izvrsnosti. Među 18 top odredišta u Europi, gornje Međimurje tako je pobjednik u ovogodišnjem izboru s temom „Turizam i lokalna gastronomija“. Nakon što je titulu Međimurcima predala Hrvatska turistička zajednica, na svečanosti u Bruxellesu sredinom prosinca prestižnu nagradu potvrdila je i Europska komisija. Županu, ujedno predsjedniku Turističke zajednice Međimurske županije, Matiji Posavcu, među elitom u turističkim destinacijama Europe nagradu je uručio Pedro Ortun Silvan, glavni savjetnik Uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, DG GROW. Pritom je Međimurje dobilo priliku i za eno-gastronomsku prezentaciju za koju se pobrinuo Rudi Grula, voditelj Turističke zajednice Međimurske županije. Istaknuo je to nakon danas održane sjednice Skupštine TZ i Turističkog vijeća u Muzejsko informativnom centru.
Samo Međimurje u Europi ima dva EDEN-a
Bez sumnje, radi se o priznanju i prepoznavanju napora Turističke zajednice Međimurske županije te Međimurske županije. Radi se o tek jednoj  nagradi u nizu uz mnogobrojne pohvale iz svih krajeva Europe koje dobivamo kao najpoželjnija destinacija, a za što su zaslužne vrijedne međimurske ruke u turizmu kojih je svaki dan sve više. Istaknuti smo i kao jedini u Europi koji imamo dvije titule EDEN, to je velika čast. Naime upravo je 2007. godine tu prestižnu titulu ponio Sveti Martin. Gornje Međimurje pak se ovog puta istaklo zadovoljavanjem apsolutno svih kriterija natječaja. Uz maksimalan broj bodova u prvi je plan stavljena lokalna eno-gastronomija, vinska cesta, između ostalog i Terme LifeClass Sveti Martin kao primjeri dobre prakse na europskoj razini.
„Osim gastro ponude, ocjenjivali su se i drugi uvjeti koji su ključni u izboru turista, a to su smještajna ponuda, biciklističke i druge tematske staze, ponuda izleta, ponuda gastro manifestacija i slično“, objasnio je Grula. Gornje Međimurje, kažu u Europskoj komisiji, ima apsolutne sve poželjne karakteristike, čime je najsjeverniji dio Hrvatske privukao pažnju na vrijednosti, raznolikosti i ponudu ovog europskog turističkog odredišta. Naglasili su da će i ovo novo priznanje povećati vidljivost destinacije i stvoriti podlogu za razmjenu dobre prakse diljem Europe. Potvrđeno je to na konferenciji u sklopu Europskih dana turizma, na kojem su ugledni europski stručnjaci govorili o aspektima održivog turizma i činjenice da su upravo takve netradicionalne destinacije budućnost turizma u Europi.

  1. bit će godina kapitalnih projekata međimurskog turizma

Pobjednička destinacija na nacionalnoj razini, osim što dobiva naziv Europska destinacija izvrsnosti, bit će promovirana putem Internet stranica Europske komisije (www.edenineurope.eu), Europske komisije za putovanja (visiteurope.com) i Hrvatske turističke zajednice (www.croatia.hr), čime će zasigurno nadići percepciju Hrvatske kao zemlje isključivo sunca i mora te je pozicionirati kao poželjno cjelogodišnje odredište i kvalitetnu vikend destinaciju. Ujedno su sve destinacije potpisale briselsku deklaraciju o razvoju turizma.
„Mnoge institucije, asocijacije i ministarstva, pa uz svjetske novinare sada i Europska komisija, prepoznali su naš rad u turizmu i rezultate koje ostvarujemo na kontinentu, posebice u Međimurju. Kruna dugogodišnjeg rada osim uspjeha turističkih djelatnika poput Rudija Grule ili načelnika Sv. Martina na Muri Franje Makovca te naših opg-ova, svakako su brojke koje pokazuju 20 % rast međimurskog turizma u ovoj godini, 8 % povećanja broja domaćih gostiju, ali i 30 % stranih gostiju. Tu statistiku ćemo još poboljšati, strateškim projektima poput izgradnje vidikovca kao jednog velikog kapitalnog projekta za turizam te pozicioniranjem Međimurja kao prve licencirane regije u cikloturizmu“ , rekao je Posavec.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content