Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sporazum Međimurja i Baranye primjer dobrih hrvatsko-mađarskih odnosa

Datum objave: 17. prosinca 2015.

Međimurska županija ove je godine organizirala brojne aktivnosti sa županijama na konzularnom području kako bi unaprijedila postojeće veze i odnose između županija, gradova i općina na njihovom prostoru. Kruna svemu tome uslijedila je u prosincu potpisivanjem Sporazuma o suradnji Međimurske županije i Županije Baranya u Mađarskoj. U sklopu službenog posjeta Gradu Pečuhu i Baranjskoj županiji, koji je inicirala i organizirala generalna konzulica RH u Republici Mađarskoj Vesna Haluga, župan Međimurske županije Matija Posavec, zajedno sa tamošnjim predsjednikom Glavne skupštine Csabom Nagyjem, potpisao je sporazum koji će doprinijeti daljnjem razvoju dviju županija, te biti pokretač suradnje na prekograničnim programima i projektima financiranim od strane EU, ali i općenito boljeg povezivanja i razmjene na ostalim područjima. Tim je potpisom, uz već postojeće prijateljstvo s mađarskim županijama Zala i Somogy, Međimurska županija nastavila iznimno uspješnu suradnju Hrvatske i Mađarske.
Smatram da ćemo na ovaj potpisani sporazum gledati isključivo pozitivno, te da ćemo jačati postignutu suradnju na području kulture, gospodarstva, turizma, kao i drugim područjima“, rekao je predsjednik Glavne skupštine i dodao kako je njihova velika želja otvaranje novih graničnih prijelaza, ne samo zbog poticanja gospodarstva, već kako bi se i manjine jedne i druge države mogle jače povezivati s matičnom domovinom. Tu je inicijativu pozdravio i međimurski župan Posavec, rekavši kako postignuti sporazum nadilazi dvije županije te predstavlja dokaz da se ove vlasti brinu o nacionalnim manjinama u svojoj državi, ali jednako tako i za svoje građane koji su manjina u drugim državama.
Želim da takvih programa bude što više, da ovaj sporazum doprinese našem zajedničkom nastojanju da Hrvatima koji ovdje žive pružimo svu potrebnu podršku kako bi njihov život bio još kvalitetniji. Hrvati danas nisu u nekim dijelovima Mađarske smatrani iseljenicima, već su dio naroda. Brojna društva, udruge i pojedinci utkali su jedan dobar temelj za svjetliju budućnost očuvanja hrvatskog identiteta u stranim zemljama, a time i međimurske tradicije u pograničnom prostoru“, naglasio je međimurski župan i objasnio da glavno uporište s hrvatske strane vidi i u radu našeg konzulata, koji se samo u ovih godinu dana dokazao vrlo konkretnom organizacijom preko 30 aktivnosti i time pokazao kako zapravo diplomacija jedne države mora funkcionirati.
Dodao je kako nam se potpisivanjem ovog sporazuma otvara mogućnost zajedničkog apliciranja projekata vrijednih 60 milijuna eura, što samo pokazuje ozbiljnost ovih županija u nastojanju nadilaženja trenutne situacije koja vlada na granici između Hrvatske i Mađarske. Nakon svečanog potpisivanja sporazuma, međimurski župan je u društvu glavne konzulice, njene zamjenice Dinke Franulić, te predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH Darije Krstičević, prisustvovao svečanosti otvorenja Hrvatskog vrtića u okviru Obrazovnog centra Miroslav Krleža.
Više od četiristo učenika od prvog razreda osnovne škole pa sve do četvrtog razreda gimnazije tamo pohađa nastavu, što ga čini najvećom hrvatskom obrazovnom ustanovom u Mađarskoj. Prije desetak godina na tom je prostoru stajala stara zgrada bez učeničkog doma, u vlasništvu Grada Pečuha, a do danas je izgrađen učenički dom, obnovljene su zgrada škole i sportska dvorana, uređeno je dvorište, izgrađeno sportsko igralište, te na kraju i vrtić. Sve zajedno utrošeno je preko 20 milijuna kuna, a rezultat je jedna od najmodernijih i najimpozantnijih obrazovnih ustanova u regiji. Već za koji tjedan, vrtić će otvoriti svoja vratima mališanima kojih će biti osamdesetak, te će im pružiti razvoj u boljim uvjetima, a roditeljima omogućiti da više ne putuju na dvije lokacije. Službeni posjet nastavljen je u prekrasnom izdanju katedrale sv. Petra i Pavla, gdje su hrvatski posjet tamošnjim građanima upotpunili čakovečki zbor Josip Štolcer Slavenski i tamburaški sastav Stjepan Bujan Stipić. Tim je koncertom ujedno i završena godina predstavljanja Međimurske županije u Mađarskoj, iako će se ono nastaviti i u 2016. godini. Svečanost je završena prigodnom svetom misom koju je predvodio požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević.
Spomenimo na kraju kako županijama iduće godine predstoji velik izazov. Naime, obje strane spremaju se za veliko obilježavanje 450. obljetnice sigetske bitke, koje ujedno predstavlja veliku priliku dvjema regijama za pozicioniranje u europskim okvirima. Mađarska vlada već je donijela odluku temeljem koje je ustrojen poseban odbor koji će koordinirati poslove vezane uz organizaciju same svečanosti, a značajnu ulogu u tome imat će upravo Baranjska županija. Ideja je sastaviti zajedničke prijedloge županija i staviti ih na stol tog odbora, što će doprinijeti još jačoj suradnji, te biti daljnja potvrda jednog lijepog i uspješnog partnerstva, započetog spomenutim potpisivanjem Sporazuma o suradnji.

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content