Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Udomljeno pedesetak pasa: U širu akciju uključila se i država

Datum objave: 14. prosinca 2015.

Na putu pronalaženja rješenja zaustavljanja problematike zlostavljanja pasa te javnozdravstvenog problema pasa nepoznatih vlasnika u Međimurskoj županiji, pomoć i podršku pružit će i tri ministarstva - Ministarstvo poljoprivrede RH, Ministarstvo kulture RH i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sport RH. To su potvrdili današnjim sastankom uz domaćinstvo ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Kako je napomenuto, mora se dobro koncipiranim akcijskim planom u što skorijem roku riješiti situacija u Međimurju, gdje je prijavljeno zlostavljanje i usmrćivanje pasa na iznimno okrutan način, uz indicije da su pojedini psi uzgajani za borbe pasa. Procjenjuje se da se na području Međimurske županije nalazi oko 2500 pasa nepoznatih vlasnika, što znači da nisu čipirani, evidentirani u sustav i da nisu primili nužna cjepiva. Prisutnima, ministru kulture Berislavu Šipušu, pomoćnici ministra znanosti, obrazovanja i sporta Tanji Djaković, županu Međimurske županije Matiji Posavcu te saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju, potvrdili su to Aleksandra Hampamer, dopredsjednica ZEU Prijatelji životinja i prirode te predsjednik Udruge mladih Roma, Kristijan Balog.
Počinitelji  zlostavljanja otkriveni i procesuirani
Ovakva situacija potencijalno ugrožava zdravlje ljudi koji žive na tom području. Stoga je, osim rješavanja problema pasa nepoznatih vlasnika koji ne dobivaju primjerenu skrb temeljem Zakona o dobrobiti životinja, potrebno suradnjom lokalne zajednice i nadležnih ministarstava sustavno riješiti problem zanemarivanja i zlostavljanja životinja, jedan je od zaključaka. Ujedno je naglašeno da se situacija na terenu popravlja, dojavama građana o zlostavljanjima, a samim time i procesuiranje počinitelja koji su uključeni u bilo kakve radnje takvog tipa. Pojačano se nadziru i lokacije za koje se sumnja da u njima dolazi do kršenje zakonskih propisa. Današnji sastanak utvrdio je prve korake u izradi Akcijskog plana rješavanja javnozdravstvenog problema čiji će nositelj biti Međimurska županija uz podršku svih nadležnih službi Ministarstva poljoprivrede, a u suradnji s lokalnim stanovništvom i predstavnicima romske nacionalne manjine. Župan Posavec pohvalio je dogovorene aktivnosti i naglasio nužnost brzog djelovanja. Ministar kulture Šipuš i pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Djaković predložit će zajedničke mjere  pomoći u provedbi pojačane edukacije predškolske i školske djece o pravilnom načinu ophođenja i skrbi za kućne ljubimce. Ujedno će se suradnjom ministarstva kulture, ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te međimurskim gradova i općina krenuti šira edukativna akcija za djecu, ali i roditelje u obrazovnim ustanovama koju će koordinirati Udruga mladih Roma, dok će ostale udruge i službe dati svu potrebnu logističku i stručnu pomoć. Saborski zastupnik Kajtazi izrazio je zabrinutost zbog negativnih posljedica koje nedavni događaji imaju na prikazivanje romske nacionalne manjine u javnosti, te je pružio snažnu podršku naporima da se riješi problematika, dok je ministar Jakovina naglasio važnost suradnje svih prisutnih predstavnika institucija i nevladinih organizacija na donošenju zajedničkog plana aktivnosti u provedbi kojih će sudjelovati i predstavnici Ministarstva poljoprivrede.
Tako se kao prvi koraci k rješavanju problema ističu suradnja općina i gradova, s njihovim komunalnim redarima te veterinarskom inspekcijom, vijećima romske nacionalne manjine i Udrugom Prijatelji. Oni će zajednički provesti inspekciju uvjeta u kojim žive psi na području općina Pribislavec, Mala Subotica, Nedelišće i Orehovica te grada Čakovca. Pritom će se evidentirati psi, temeljem čega će se odrediti daljnje akcije i postupanja. Sklonište za životinje u Čakovcu posljednjih dana provodi intenzivnu akciju u suradnji s domaćim i međunarodnim udrugama, a uz Udrugu mladih Roma teži udomljavanju pasa u adekvatne sredine. Dosad je udomljeno više od 50 pasa, a velika većina i dalje traži svoje nove vlasnike. Dakako, aktivnosti time tek kreću, pa je već za utorak, 15. prosinca najavljeno održavanje Okruglog stola u zgradi Scheier, kojom će prilikom Udruga mladih Roma uz pokret prema rješavanju problema ujedno i potaknuti prijedloge i rješenja svih građana, dok je župan sat vremena ranije, u 08:00 sati sazvao novi sastanak s načelnicima općina, veterinarskom inspekcijom, Udrugom Prijatelji te Udrugom mladih Roma Međimurske županije.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content