Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Strahonincu održan prvi gospodarski forum

Datum objave: 14. prosinca 2015.

U jeku sve jačeg gospodarskog zamaha u našoj županiji, Općina Strahoninec organizirala je gospodarski forum poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika u tamošnjoj dvorani Centra za društvene, javne i kulturne potrebe. Dvadesetak poduzetnika i obrtnika okupilo se kako bi raspravljali o postojećim problemima poslovanja, te pokušali pronaći rješenja kojima bi mogli utjecati na poboljšanje poduzetničke klime. Načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec, kao domaćin i inicijator sastanka, izrazio je veliko zadovoljstvo početnim interesom i odazivom, te istaknuo potrebu za zajedničkim razvojem novih projekata koji će pridonijeti razvoju obrta i tvrtki, a time indirektno i cijele općine.
Bio je to prvi sastanak takve vrste u Strahonincu, što je posebno pozdravio župan Međimurske županije Matija Posavec. „Ovakva vrsta razgovora i zajedničkog druženja trebala bi biti sve češća, kako bi jedni drugima približili probleme na koje nailazimo, te donijeli zajednička rješenja kojima će svi biti na dobitku“, rekao je župan na samom početku, a iskoristio je priliku kako bi naglasio pozitivne trendove u poticanju malog i srednjeg poduzetništva uz rast i razvoj gospodarstva na području županije. „Mi ćemo u 2016. godini samo (su)financiranjem projekata, kroz proračun prema gospodarstvu usmjeriti 80 milijuna kuna“, najavio je Posavec, te ponudio svu moguću pomoć kako međimurskih stručnih službi. „Županija je ovdje kao svojevrstan servis. Koristite naše razvojne agencije, jer su one ovdje zbog vas i stoje vam na raspolaganju“, zaključio je župan. Osim toga, gospodarstvenicima su na raspolaganju i usluge poput onih Županijske gospodarske komore Čakovec, čiji je predsjednik Mladen Križaić predstavio sve pogodnosti koje komora nudi svojim članovima. Osim već standardnih mogućnosti analize tržišta, davanja potrebitih informacija, umrežavanja, koordinacije projekata i lobiranja na višim instancama, nudi i dvije nove usluge. To su, prije svega, tenderi koji svim tvrtkama članicama olakšavaju pristup informacijama o konkretnim poslovnim prilikama na inozemnim tržištima, te vaučeri čija je namjena svim tvrtkama, koje planiraju prijaviti svoj projekt za određene EU fondove, pružiti direktnu financijsku potporu za izradu kompletne prijavne dokumentacije.
Ovom su radnom sastanku prisustvovali i zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, zamjenik načelnika Općine Strahoninec Josip Šipek, predsjednik općinskog vijeća Zdravko Vincetić, te potpredsjednica Obrtničke komore Međimurja Dragica Domjanić, koja se dotakla konkretnih problema koji muče gospodarstvo. To su prije svega nedostatak kvalificiranih radnika i učenika obrtničkih zanimanja, te problematična financijska situacija. „Naša pravna država još uvijek nije uspjela napraviti zakon po kojem netko nekome mora platiti za odrađeni posao. Previše je tvrtki došlo u nezavidnu situaciju ili propalo, upravo zato što su gomilale potraživanja koja nikad nisu došla na naplatu, a mali se poduzetnici s time ne mogu nositi“, rekla je Domjanić, koja je također iskoristila priliku predstaviti usluge koje nudi Obrtnička komora. Uslijedila je poduža rasprava u koju su se aktivno uključili i sami gospodarstvenici, postavljajući konkretna pitanja, dajući vlastita viđenja okolnosti u kojima se nalaze, te razmjenjujući osobna iskustva.
Jedno od pitanja oko kojeg se složio i sam načelnik, bilo je mogućnost uključivanja Općine u kupnju zemljišta bio-instituta, koje bi moglo poslužiti za određene poduzetničke namjene, čime je naglašena potreba stvaranja poduzetničke zone. Istaknuti su i otežani uvjeti rada određenih struka, zbog čega posljedično djeca gube interes za upisivanje strukovnih škola takvog usmjerenja, na što je župan Posavec odgovorio kako Županija ulaže u rješavanje tog problema, stipendiranjem deficitarnih zanimanja, te skorom gradnjom nove srednje škole koja bi trebala potaknuti veći interes za obrtničke poslove. Na kraju, predloženo je pokretanje udruge obrtnika i poduzetnika iz Strahoninca radi stvaranja zajedničkih prijedloga kojima bi direktno mogli apelirati na gospodarsku i obrtničku komoru. Župan je pozdravio inicijativu i predložio još jaču suradnju sa županijskim institucijama, koje uvelike mogu olakšati poduzetnicima njihov poslovni put i razvoj.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content