Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 16. sjednica Skupštine Međimurske županije

Datum objave: 10. prosinca 2015.

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, održana je  16. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj je između ostalog jednoglasno usvojen rebalans Proračuna za 2015. godinu, kao i novi Proračun za 2016., ali i donesena odluka o prodaji nekretnine na području Gospodarske zone Poslovni park Međimurje. Što se tiče proračuna, kojeg su nazvali realnim, štedljivim i ambicioznim, on iznosi tek nešto manje od 252 milijuna kuna, a njegova specifičnost je i ta da je po metodologiji drugačiji od svih prijašnjih. Naime novim zakonom sve ustanove u obrazovanju i zdravstvu ulaze kao dio županijskog proračuna sa svim svojim prihodima i rashodima, uz poslovanje od oko 115 milijuna kuna.
Ujedno je u Proračunu istaknuto i 80 kapitalnih projekata vrijednih oko 79 milijuna kuna koji će se financirati ili sufinancirati iz županijskog Proračuna, ali i objašnjeno čak 30 milijuna kuna direktno usmjerenih prema građanima“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec u detaljnoj prezentaciji županijskih financija. Točnije, nastavit će se projekti gradnje škola, u Nedelišću, Goričanu, Strahonincu, Vratišincu, dakako Pribislavcu, ujedno s izgradnjom Doma zdravlja, uređenjem MEV-a, TIC-a, a i projekti po kojima smo prepoznatljivi idu dalje. Onaj besplatnog prijevoza, udžbenika, jednokratnih stipendija i potpora, asistenata u vrtićima i u nastavi, ali uz mnoge druge stavke i sufinanciranja udruga.
Ujedno je najavljeno kako se očekuje još nekoliko kapitalnih investicija koje će se otvoriti u 2016. godini, uz dakako završetak postojećih na koje se čekalo godinama. Kada se spominju školske ustanove, na sjednici je dana potpora Općini Strahoninec i Općini Goričan za kreditno zaduženje u svrhu izgradnje školskih sportskih dvorana, a upravo je i najznačajnija stavka u rebalansu vezana uz školstvo. Naime istaknuta je dotacija države od 6 milijuna kuna s kojima se u ovoj godini započela gradnja OŠ Pribislavec te završava dvorana OŠ Orehovica. Županija je uspjela uštedjeti i novih pola milijuna kuna na plaćama te time nastavila svoju racionalnu politiku kada su financije u pitanju, a ključno je i to da iako je Proračun smanjen, u mnogim stavkama ima više prihoda nego rashoda.
Da Međimurje nakon parlamentarnih izbora itekako zaslužuje i uživa veći politički legitimitet, potpuno je jasno, a to će izvršenjem novog Proračuna samo biti potvrđeno, smatra međimurski župan. Spominjalo se i punjenje Proračuna, kako je Županija uspjela kapitalizirati svoju imovinu otvaranjem nove tvornice u Gospodarskoj zoni Poslovni park u Čakovcu. Nakon što je stigla formalna ponuda tvrtke LTH Alucast d.o.o. iz Slovenije, Skupština je danas dala ovlast Županu za potpis ugovora kojim će Međimurju priskrbiti više od 100 novih radnih mjesta. „Radi se o investiciji privatne tvrtke koja zapošljava 2300 zaposlenika te proizvodi auto dijelove. Uz zapošljavanje, vlasnik će ponuditi i plaće veće od našeg prosjeka, a i mnoga će postojeća poduzeća kao kooperanti biti vezani za tu tvornicu“, objasnio je Posavec. Radi se o drugoj investiciji koja će biti vezana za Poslovni park Međimurje, kako je napomenuto, početkom godine kreće gradnja tvornice, ali i prvi natječaj za posao. Uz to, između ostalog, usvojen je ceste financijski plan i godišnji plan građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta, uz projekciju proračuna za 2017. i 2018. godinu Županijske uprave za ceste, donesene izmjene i dopune Odluke o produljenju ugovora o zakupu prava lova te usvojen program rada Vatrogasne zajednice Međimurske županije za 2016. Skupština je podržala odluku o istupanju Međimurske županije iz skupštine Europskih regija (AER), ali i usvojen Akcijski plan suzbijanja zlouporabe droga do 2017. godine.
Aktualni sat uz optužbe i napuštanje sjednice HDZ-a i partnera
Sjednica Županijske Skupštine, uobičajeno je započela aktualnim satom kojeg su obilježili HDZ i partneri, HDS i HSP, napuštanjem sjednice. Željko Pavlic (MDS) imao je dva pitanja, prvo vezano uz problematiku zlostavljanja pasa u romskim naseljima i javnog istupanja o toj temi te drugo o nastavku izgradnje sportske dvorane u Svetoj Mariji. Župan se složio kako svaka takva slika koja iz Međimurja dolazi u nacionalne medije nije dobra, no i da ga ne brine to već rješavanje problema. „Reagirao sam istog dana sazivanjem sastanka sa službama i udrugama za zaštitu životinja te odlaskom u Ministarstvo poljoprivrede dan kasnije. Moramo izaći s jednim oštrim mjerama da se zaštite životinje i ljudi, postoji doza senzibiliteta, a ujedno smo i ohrabrili mještane da prijave zlostavljanja bez straha, jer PU međimurska reagira i na svaku anonimnu prijavu“, objasnio je Posavec i dodao kako je u razgovoru s PU međimurskom dogovoreno da policija radi pojačani nadzor nad tim naseljima i procesuira svako kazneno djelo, a sprema se i šira nacionalna akcija te se psi udomljavaju po cijeloj Hrvatskoj. Što se tiče dvorane, objasnio je kako Sv. Marija može slijediti primjer ostalih uz zaduženje, uz djelomično podmirivanje troškova, s 50 ili 60 posto sa županijske strane.
O radu TIC-a, Tehnološko inovacijskog centra upit je postavio Franjo Cimerman (HDS) te dodao kako u poduzetničkom inkubatoru nema mjesta jer većinu zauzima samo HRT. Na to je župan izričito rekao da ta tvrdnja  nije točna, da poduzetnički inkubator i TIC funkcioniraju, a da HRT ima tek manji dio tog prostora za koji plaća najamninu. „Regionalni centar je pitanje javnog interesa Međimurske županije, a upravo o tome ste govorili i vi na prethodnim sjednicama u smislu da je Međimurju važan ostanak regionalnog centra HRT-a. No to je nebitno, činjenica je da se suočavamo s manjkom prostora, ne zbog nacionalne televizije već zbog velikog interesa. Zato smo isfinancirali projektnu dokumentaciju za kompletno uređenje potkrovlja vrijednosti 2,1 milijuna kina, a uređenjem ćemo dobiti jedan cijeli kat na kojem ćemo smjestiti tvrtke za poduzetnički inkubator“, objasnio je župan. Vijećnika Dejana Kovača (HDZ), zanimalo je rješenje problema divljih životinja, točnije pojava lisica na području općine Donji Kraljevec, za što je tražio pisani odgovor. Pitanje o mogućnosti otvaranja srednje škole u Murskom Središću postavio je Ivan Novak (HDZ), a župan potvrdio da se s tim projektom kreće jer Županija stavlja naglasak na povezivanje sustava obrazovanja i gospodarstva, u vrijeme kada se suočavamo s nedostatkom radne snage u metalskoj industriji. Nadalje, Posavec smatra kako ona upravo povećava prosjek plaće, što je i krajnji cilj svakog djelovanja u gospodarstvu.
Darko Horvat (HDZ) nije postavio pitanje, već više iznio svoj komentar oko županovih izjava vezanih uz teritorijalni preustroj i dodao kako se njima pozicionirao iznad Sabora. Citirajući članke Ustava RH, Posavca je prozvao da nije domoljub i da djeluje protudržavno te s HDZ-om i partnerima napustio sjednicu. „Ovako teške riječi nisu dosad izgovorene na sjednicama, no dopustit ću ovu političku predstavu i neodgovornost prema ovoj Županiji i Skupštini te bježanje od odgovornosti, u trenutku kada donosimo Proračun za 2016. godinu kao najvažniji dokument u županijskoj Skupštini te izmjene i dopune Proračuna. Podsjetit ću da je upravo opcija Darka Horvata 90.-tih godina bila ta koja je učestalo naglašavala kako je Hrvatska od Jadrana do Drave“, krenuo je Posavec i dodao da ako se bilo tko zbog njegove poruke uvrijedio da mu se ispričava, ali i da se puno govori o teritorijalnom ustroju bez analitičke podloge, pogotovo ove zadnje teze da Međimurje mora biti dio Varaždinsko-bjelovarske regije. „Da li je kolega koji je bio za ovom govornicom spreman reći građanima Male Subotice ili Donjeg Kraljevca da će sada morati mijenjati vozačke, osobne i putovnice, jer nisu više općina, nego sada spadaju pod Grad Prelog?“, pitao je župan. „Dobro poznam zakone i Ustav te sigurno nisam ni na koji način htio narušiti jedinstvenost i nedjeljivost Hrvatske kao države. Ovo je bila karikirana poruka upravo da se zadrži svijest u cijeloj Hrvatskoj da produktivnost, rezultati ljudi, javnog sektora i svega što radimo budu primjer“, objasnio je.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content