Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Završni je tjedan Mjeseca borbe protiv ovisnosti

Datum objave: 9. prosinca 2015.

U sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti od 15. studenog do 15. prosinca, u Maloj vijećnici održana je konferencija za medije Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Međimurske županije. Tom su prigodom predsjednica, ujedno zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman te članice Povjerenstva dr. med. Dijana Uvodić Đurić i Andreja Zadravec Baranašić govorile o nizu aktivnosti koje se provode tijekom godine, dok se u ovih mjesec dana bazira na školske preventivne programe. „U ovom smo mjesecu priveli kraju i Akcijski plan suzbijanja zlouporabe droga u Međimurskoj županiji za razdoblje od 2015.-2017., po kojem smo radili i dosad, a radit ćemo i naredne dvije godine, jer se u njemu nalaze konkretne aktivnosti kojima se povjerenstvo bavi u suradnji s institucijama koje su sudjelovale u njegovoj izradi“, rekla je Herman. Iskoristila je priliku zahvaliti Zavodu za javno zdravstvo, Domu zdravlja, Županijskoj bolnici, Centru za socijalnu skrb, Obiteljskom centru, Zajednici sportskih udruga i saveza i Policijskoj upravi međimurskoj na pomoći oko aktivnog planiranja i provedbe aktivnosti definiranih u planu.
Namjera nam je da on ne bude samo formalni dokument, već da zaista bude od velike koristi u radu svima onima koji se bave problematikom“, nadovezala se Uvodić Đurić te objasnila kako ovaj plan ima dva osnovna područja, smanjenje potražnje i ponude droga. „U dijelu smanjenja potražnje zapravo se radi o preventivnim aktivnostima usmjerenjima prema prevenciji ovisničkog ponašanja kod djece i mladih, kao i populacije u cijelosti, dok se najviše aktivnosti u dijelu smanjenja ponude veže uz djelatnost PU međimurske“, objasnila je. „To je dokument napravljen na temelju nacionalne strategije, u kojem se nalaze podaci dobiveni na temelju istraživanja provedenih na razini županije, te smo na taj način koncipirali vrlo jasne zadatke, odredili rokove izvršenja, nositelje, sudionike, ali i financijsku konstrukciju predviđenu u proračunu“, zaključila je predsjednica, naglasivši kako se radi o ozbiljnom problemu današnjice kojem treba pažljivo pristupiti.
Ujedno je s tim u mislima najavljen i Sajam školskih preventivnih programa u dvorani 1. OŠ Čakovec, u utorak 15. prosinca od 11:30 sati, na kojem će svaka škola izložiti učeničke radove ostvarene tijekom mjeseca. Isto tako, povjerenstvo nastoji što više surađivati s roditeljima, kao važnim partnerima u procesu planiranja. „Ove je godine Zavod za javno zdravstvo tiskao letak o novim drogama u kojem se nalaze činjenice koje roditelji moraju znati“, spomenula je Zadravec Baranašić, te izvijestila kako je podijeljen svim roditeljima učenika 7. i 8. razreda osnovnih, kao i 1. i 2. razreda srednjih škola. Sve predstavnice povjerenstva izrazile su nadu kako će aktivnosti doprinijeti smanjenju broja ovisnosti i negativnih podataka.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content