Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sjednica GSV-a: Sabolić novi predsjednik, potpredsjednici Vidović i Zemljić

Datum objave: 8. prosinca 2015.

Izmjene i dopune županijskog Proračuna te Proračun za 2016. godinu koji će biti predstavljeni na sjednici Skupštine Međimurske županije, u četvrtak, 10. prosinca, bile su okosnica i 79. sjednice Gospodarsko – socijalnog vijeća Međimurske županije, jednog od aktivnijih u zemlji. Uz izlaganje župana Međimurske županije Matije Posavca te objašnjenja stavki Proračuna teškog 251 milijun kuna, ujedno je izabrano i novo vodstvo. Tako je Hrvatska udruga poslodavaca dala predsjednika Davora Sabolića, iz redova Međimurske županije potpredsjednik je dosadašnji predsjednik, ujedno zamjenik župana Zoran Vidović, a drugi potpredsjednik ispred Udruge sindikata, Mladen Zemljić.
Rezime rada u vrijeme predsjedavanja GSV-om dao je Vidović te pritom istaknuo zadovoljstvo učinjenim, unatoč tome što se radi o savjetodavnom tijelu. Smatra kako je upravo GSV odredilo smjernice za gospodarstvo te je dio cjeline koja danas Međimurje čine primjerom u zemlji. „Godina je za međimursko gospodarstvo prema većini pokazatelja bila uspješnija, 73 posto poduzeća posluje pozitivno što je najviše u RH, smanjili smo nezaposlenost i imamo blagi rast zaposlenosti, a rastao je i osobni dohodak“, objasnio je Vidović i dodao kako je GSV u 2015. uveo i neke novosti uz pomoć odlične suradnje s Međimurskom županijom i resornim ministarstvom. Članovi su istaknuli važnost stabilnosti i rezultata gospodarstva te donijeli zaključak da je neophodno i dalje raditi na povezivanju sustava obrazovanja i gospodarstva.
Poseban će se naglasak staviti na zadržavanju Međimuraca u metalskoj industriji, a time i njihovom obrazovanju, kako bi što veći broj naših radnika dobilo svoje mjesto u domaćim tvrtkama. S tim u svezi, župan je naglasio kako je već dobivena potpora da se krene u investiciju nove srednje škole za metalce, vrlo vjerojatno u Murskom Središću. Sve dakako uz svakodnevne napore da su za to građani nagrađeni i većim te stalnim plaćama. Povećanje plaća, iako od 1,5 posto ipak je zabilježeno, a novi županijski proračun uz planirane nove investicije, ulaganja, povećanja gospodarskih i poslovnih zona, otvara nova radna mjesta i daje priliku za nastavak još jednog trenda, a to je smanjenje nezaposlenosti.
Kako je napomenula Marina Kodba iz Zavoda za zapošljavanje dobar pokazatelj je 5250 nezaposlenih, a ta se brojka i dalje smanjuje. Jedna od točaka sjednice naglasila je i uspješnu suradnju GSV-ovom Bjelovarsko – bilogorske županije, s kojim se provodi jednogodišnji projekt „Jačanje socijalnog dijaloga – Faza II“ težak 414 tisuću kuna, uz 100 postotno financiranje iz strukturnih fondova.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content