Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sastankom u Županiji krenulo se u rješavanje aktualne problematike u romskim naseljima

Datum objave: 7. prosinca 2015.

Problemu zlostavljanja pasa u međimurskim romskim naseljima valja stati na kraj i spriječiti daljnje kršenje prava životinja te ugrožavanje stanovništva. Stoga je i župan Međimurske županije Matija Posavec sazvao sastanak na kojem je uz službe, pojedince i udruge odlučio napraviti plan aktivnosti za naredno razdoblje te izaći s određenim prijedlozima prema institucijama koje su u ovom trenutku ključne.
Osudio je događanja kojima je narušen ne samo zakon o zaštiti životinja, nego javni red i sigurnost, a kako je naglasio, postoji i potencijalna opasnost izvora zaraznih bolesti, uz kršenje zakona navodnim organiziranim borbama pasa. Teška zlostavljanja pasa spominju se u 12 romskih naselja, iako zbog straha građana nema evidentiranih prijava da bi se isto sankcioniralo, već je to potvrđeno video uradcima djece koja su ujedno počinitelji kaznenih djela. „Apeliram na sve naše građane da svako kršenje prava životinja prijave, da se evidentira i sankcionira svaki prijestup zlostavljanja životinja i borbe pasa. Zajedno tome moramo stati na kraj“, poručio je župan svjestan da postoji strah od sankcija. No i temeljem anonimne prijave i indicija policija može reagirati
Uz pomoć svih građana, kako krenuti u rješavanje problema razgovarali su načelnici općina, Male Subotice Vladimir Domjanić, Pribislavca Višnja Ivačić, Nedelišća Darko Dania, zatim predstavnici Veterinarske inspekcije na čelu s voditeljem ispostave Marijanom GlavinomAleksandra Hampamer, voditeljica Azila u Čakovcu, predsjednica VMO Kuršanec Petra Horvat, načelnik PU međimurske Krunoslav Gosarić, Antonija Canjuga, ravnateljica Centra za socijalnu skrb i Kristijan Balog, predsjednik Udruge mladih Roma. Upravo je zahvaljujući jasnoj poruci Kristijana Baloga ovaj problem istaknut u javnosti, a uz ogorčenost situacijom poručio je kako to nije problem od jučer, već se događa svakodnevno. „Odlučio sam nakon duge četiri godina progovoriti o tome, svjestan da ću primati prijetnje. Već su mještani rekli da sam ja protiv svojih Roma, možda i jesam protiv pojedinaca, jer ovakve stvari čovjeku koji voli životinje i ljude, ne odobravam“, objasnio je.
Prema prvim podacima iznesenima na sastanku, međimurska romska nasilja sveukupno imaju i nekoliko tisuća pasa lutalica, od čega čak 150 borbenih pasa, a uz Općinu Nedelišće, najviše problema ima Općina Pribislavec čija je načelnica naglasila da su do nje već došle informacije o iživljavanju nad životinjama te borbama pasa, no do dolaska službi, na licu mjesta nije bilo nikoga. „Kazneno djelo se mora dokazati, loše je kada se materijal pojavi u novinama, a nama prijavi s nekoliko dana zaostatka. Tada je to djelo teško dokazati, no nedavno smo jedan uspjeli, psa je mučilo šest osoba s područja Pribislavca, od čega pet njih djeca ispod 14 godina“, rekao je načelnik PU međimurske. Problem leži i u činjenici da su ta djeca bez nadzora uz puno slobodnog vremena, pa muče životinje i to snimaju, no Gosarić upozorava da ih se može zaustaviti upravo tehnologijom, novom web aplikacijom kojom se može prijaviti kazneno djelo, poslati video, fotografija ili tekst.
Ravnateljica Centra za socijalnu skrb rekla je kako će prema roditeljima izaći s mjerom upozorenja, a načelnik Domjanić poručio kako bi djeci trebalo osigurati uvjete za cjelodnevni boravak uz organizirane aktivnosti. „Kapaciteti skloništa su prepunjeni, upravo napuštenim, bolesnim i izmučenim štencima, upravo iz romskih nasilja“, rekla je Aleksandra Hampamer te dodala kako bi država trebala, prema modelu u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji pomoći s čipiranjem i cijepljenjem te sterilizacijom pasa. Preveliki broj pasa stvarna je opasnost, a iz Veterinarske inspekcije objasnili da je nužno smanjiti taj broj te tek tada mjerama dovesti do rješavanja ovih problema. „Naša je preporuka da se ide prema Ministarstvu poljoprivrede sa zamolbom za rješavanje problema prekomjerenog broja pasa u naseljima jer oni predstavljaju opasnost za zdravlje osoba i životinja, ali i za sterilizacijom“, objasnio je Glavina, a župan dodao kako će zatražiti prvi termin kod ministra te osobno ići u ministarstvo sa zaključcima sastanka i potrebama. „Uputit ćemo ujedno javni poziv svima o načinu držanja pasa, u okviru zakonskih regulativa te uputiti apel prema općinama i gradovima koji se bore s problemom prekomjernog broja životinja da donesu odluku da svako domaćinstvo može imati po jednog psa, a više samo uz provjeru uvjeta i dopuštenje komunalnog redara“, rekao je međimurski župan.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content