Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kolegij gradonačelnika i načelnika: Uz proračun od 251 milijun kuna, Međimurje će u 2016. biti veliko gradilište

Datum objave: 3. prosinca 2015.

2015. godina je za Međimursku županiju prema velikoj većini pokazatelja bila uspješnija nego godine prije, što su najjasniji pokazatelji da su taj doprinos ukupnom razvoju županije pa i gospodarstvu, dali uz sve i proračuni lokalnih jedinica, općina, gradova i županije. „Županijski proračun i ovog je puta maksimalno usmjeren prema kapitalnim investicijama, ali i prema građanima, tu smo stavili naglasak“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec i objasnio da ipak u sljedećoj godini očekuje veću dotaciju države te ako će sve ići po sadašnjem planu, Međimurje će u 2016. biti veliko gradilište. Da Međimurje nakon parlamentarnih izbora itekako zaslužuje i uživa veći politički legitimitet, potpuno je jasno, a to će izvršenjem novog proračuna samo biti potvrđeno. Jasno je to dano do znanja na 13. sjednici kolegija gradonačelnika i načelnika općina u Međimurskoj županiji, a tom je prilikom u Velikoj vijećnici jedna od glavnih tema bila upravo nadolazeća sjednica županijske skupštine u četvrtak, 10. prosinca, na kojoj će se donijeti izmjene i dopune proračuna, dakle rebalans te proračun za 2016. godinu.
Racionalnom politikom smanjene plaće djelatnicima, a povećan broj kapitalnih investicija
Što se tiče rebalansa, najznačajnija stavka je dotacija države od 6 milijuna kuna s kojima se u ovoj godini započela gradnja OŠ Pribislavec te završava dvorana OŠ Orehovica. Kada se pogledaju brojke, proračun je smanjen, no stavke koje vraćaju optimizam pokazuju da u mnogima ima više prihoda nego rashoda. „Uspjeli smo novih pola milijuna kuna uštedjeti na plaćama, tu stavku sada u kontinuitetu smanjujemo i to je samo nastavak one racionalne politike koju vodimo u financijama“, objasnio je međimurski župan.
Što pak se tiče novog proračuna, on se ponajviše od onih prijašnjih godina razlikuje u tome što će iznositi 251 milijun kuna. Naime novim zakonom i jednim većim korakom u decentralizaciji, sve ustanove u obrazovanju i zdravstvu ulaze sa svim svojim prihodima i rashodima, uz poslovanje oko 100 milijuna kuna, kao dio županijskog proračuna. Od sveukupnog iznosa, čak je 80 milijuna kuna usmjereno za kapitalne investicije, a 30 milijuna kuna za one projekte koji su direktno vezani za građane. Točnije,  nastavit će se projekti gradnje škola, u Nedelišću, Goričanu, Strahonincu, Vratišincu, dakako Pribislavcu, ujedno s izgradnjom Doma zdravlja, uređenjem MEV-a, TIC-a, a i projekti po kojima smo prepoznatljivi idu dalje. Tako se nastavljaju projekti besplatnog prijevoza, udžbenika, jednokratnih stipendija i potpora, asistenata u vrtićima i u nastavi, ali i uz mnoge druge stavke i sufinanciranja udruga.
Kolegij još o financiranju udruga, prekograničnoj suradnji i sigurnosti građana
Gradonačelnici i načelnici ujedno su raspravljali i o novim normativnim okvirom – Uredbom o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranju programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge. Kako je izvijestio Igor Roginek ispred Autonomnog centra ACT, radi se o Uredbi koja je stupila na snagu 9. ožujka te je obvezujuća. Sandra Polanec Marinović, direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e, pak je predstavila mogućnosti financiranja projekata iz Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska i Slovenija – Hrvatska. Naglasila je pritom da je u prethodnom razdoblju Međimurska županija izvukla najviše sredstava, uzimajući u obzir broj stanovnika, a zbog velikog interesa pozvala općine i gradovi da u prijavu projekata ulaze zajednički kako bi povećali mogućnost za dobivanje sredstava.
Okosnica prezentacije Mirjane Pintar, ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje temeljila se na obvezi izvješća o stanju u prostoru JLS za razdoblje od četiri godine te je pritom objašnjeno da se za svaku promjenu Prostornog plana mora donijeti  pročišćeni tekst radi lakšeg snalaženja građana. Predstavljen je i projekt Sigurnost osoba i imovine  u Međimurskoj županiji, koju su predstavili Dario Vucković, direktor društva Europske sigurnosne agencije i Zoran Topolnjak, direktor tjelesne zaštite agencije. Kako su naglasili, u prošloj godini u Međimurskoj županiji bilo je 5,5, milijuna štete što od krađa, uništavanje imovine, a koju su platili građani, stoga je ovim projektom cilj podići sigurnost  građana i imovine, praćenje stanja i suzbijanje kriminaliteta, komunikacija i suradnja sa službama zaduženima za sigurnost.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content