Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Dva župana postavila odlične temelje prekogranične suradnje između Međimurja i Somogyja

Datum objave: 2. prosinca 2015.

Želja je obiju strana stvoriti suradnju koja će uvelike utjecati na razvoj gradova i županija, te će služiti dobrobiti njihovih gospodarstvenika“, izraženo je danas prilikom službenog posjeta mađarske delegacije iz županije Somogy i Grada Kapošvara Međimurskoj županiji. Isti je s ciljem jačanja prekogranične suradnje dviju zemalja održan na inicijativu međimurskog župana Matije Posavca te Generalnog konzulata RH u Pečuhu, u suradnji s konzulicom Vesnom Haluga. Sastanak je bio prilika za obnovu i jačanje postojećih, te stvaranje novih veza, koje će doprinijeti rastu i razvoju gospodarstva obiju zemalja i regija. Ispred Generalnog konzulata RH, sastanku su prisustvovali konzulica I.razreda GK RH Pečuh Dinka Franulić, predsjednik Poslovnog kluba GK RH Pečuh Marko Đervari, te predsjednik Hrvatske samouprave županije Somogy i voditelj ureda Hrvatske državne samouprave Jozo Solga. Susjednu mađarsku županiju Somogy predstavljali su župan Jako Gergely, zatim Laszlo Sitanyi, ravnatelj Regionalne razvojne agencije Južnog zadunavlja, te voditelj Odjela za međunarodnu suradnju Regionalne agencije Južnog zadunavlja Zoltan Pamer. Također, s mađarske su strane prisutni bili i Zsombor Borhi, dogradonačelnik Grada Kapošvara, te Laslo Karas, predstavnik Hrvatske samouprave Kapošvara. Sve je njih održan u prostorijama Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja ugostio župan Međimurske županije sa zamjenicom Sandrom Herman i pročelnikom Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darkom Radanovićem, dok su ispred Grada Čakovca sastanku prisustvovali gradonačelnik Stjepan Kovač, te njegovi zamjenici Romano Bogdan i Mario Medved. Također, na sastanku su bili i direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja Ivan Plačko,  direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA Sandra Polanec Marinović i direktor Međimurske energetske agencije – MENEA Mario Klobučarić.
„Ovo je novi početak u razvoju hrvatsko-mađarskih odnosa“, napomenuo je župan Matija Posavec, istaknuvši kako Međimurje već ima dobru suradnju sa susjednom županijom Zala, a od nedavno i sa gradom Pečuhom. „Razgovarali smo konkretno u tri smjera. Prvi je taj da moramo povezati naše regionalne razvojne agencije s jedne i druge strane granice, dok je drugi dio vezan uz hrvatsku manjinsku samoupravu koja je vrlo aktivna, te ćemo kroz naš Mješoviti odbor za suradnju s pomurskim Hrvatima raditi na snažnijem povezivanju. Treća je stvar gospodarsko povezivanje. Naime, mi ćemo početkom 2016. organizirati gospodarski forum, gdje ćemo otvoriti vrata poduzetnicima s jedne i druge strane granice, te im omogućiti da se upoznaju, povežu i na kraju zajedno surađuju“, rekao je Posavec. Na kraju je dodao kako je upravo prekogranični program u razdoblju 2007.-2013. donio 169 projekata vrijednih 50 milijuna eura za obje zemlje. Konkretno za Međimursku županiju, radilo se o 50 projekata vrijednih 5 milijuna eura gdje smo bili partneri ili vodeći u projektima.
Prema riječima župana Gergelyja, ovo je bio pripravni sastanak na kojem su položeni temelji suradnje, nakon čega će pojedini stručnjaci i rukovoditelji institucija izraditi projekte i pokrenuti suradnju u operativnom smislu. Smatra kako dvije županije trebaju sklopiti sporazum o suradnji radi što uspješnijeg korištenja sredstava EU čime bi se prvenstvo potaknuo razvoj malog i srednjeg poduzetništva, što je glavni cilj razvojnog programa njihove županije. „Treba spomenuti još dva područja od izuzetne važnosti. To je prije svega turizam, gdje postoje još neiskorišteni potencijali na prostoru Mure i Drave, te poljoprivreda i povezana prehrambena industrija gdje vidimo mogućnost suradnje“, rekao je Gergely. U istom je tomu nastavio dogradonačelnik Kapošvara, koji je naglasio kako nema ni jednog jakog grada bez prijatelja i partnera, te da se takva vrsta suradnje ostvaruje putem razmjene iskustava i projekata. Pozitivan primjer toga je nedavno završeni projekt „4 towers“, u kojem su gradovi Kapošvar i Čakovec surađivali na turističkom planu na način da su povezali svoje OPG-ove promovirajući time lokalnu proizvodnju. Želju za nastavkom takve suradnje izrazio je i čakovečki gradonačelnik, spomenuvši kako je sada prioritet povezivanje malog i srednjeg poduzetništva. Veliku pomoć suradnji dviju zemalja daje generalni konzulat RH, čija je predstavnica izrazila zahvalnost županu Posavcu na predlaganju ove inicijative i naglasila kako postoji značajan interes gospodarstvenika i jedne i druge zemlje za razvojem postojeće, te stvaranjem nove suradnje. „U okviru Generalnog konzulata RH postoji i nedavno osnovani Poslovni klub koji pomaže suradnju gospodarstvenika, a ono što im mi možemo ponuditi je pomoć u traženju osnovnih partnera, uspostavi kontakata, te povezivanju poslovnih subjekata,  koja će im dati potrebne informacije o uvjetima poslovanja na tržištu koje su od značajnog interesa tvrtki koje bi htjele izaći na strano tržište“, zaključila je Franulić.
Na kraju sastanka, župan Gergely iskoristio je priliku da pozove međimursku delegaciju u posjet Kapošvaru, gdje bi operativno mogli pregledati projekte i mogućnost suradnje, a novi susret i potvrda dobrosusjedskih odnosa bit će vidljiva i u petak, 11. prosinca kada međimurska delegacija planira i službeni posjet Gradu Pečuhu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content