Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana prezentacija sustava navodnjavanja Prelog – Donji Kraljevec (I FAZA)

Datum objave: 25. studenoga 2015.

U prostorijama Muzeja „Croata Insulanus“ u Prelogu, u ponedjeljak  23. studenog 2015. godine održana je prezentacija projekta „Sustav javnog navodnjavanja Prelog – Donji Kraljevec“ – I faza koju su organizirali Međimurska županija i Grad Prelog. Prezentaciju je održao glavni projektant sustava navodnjavanja „Prelog – Donji Kraljevec“ dipl.ing Nenad Heček iz „Elektroprojekta“ d.d. Zagreb, uz prisustvo gradonačelnika Preloga Ljubomira Kolareka, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Preloga Željka Poredoša te privremenog pročelnika Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darka Radanovića. Sustav navodnjavanja Prelog – Donji Kraljevec  I faza obuhvaća 404 hektara poljoprivrednih površina i prostire se na području katastarskih općina Prelog, Donji Kraljevec (dio), Čehovec i Cirkovljan.
Tehnološki napredak i razvoj poljoprivredne tehnologije te konkurentnost poljoprivrednih proizvođača i stabilnost poljoprivredne proizvodnje, nezamislivi su bez navodnjavanja, pa su se poljoprivredni proizvođači upoznali s predloženim rješenjem sustava navodnjavanja i njegovim osnovnim karakteristikama, budućom trasom dovoda i razvoda voda, ekonomskom i financijskom analizom te financijskom analizom sa stajališta korisnika. Također su upoznati i sa svojim pravima i obvezama. Za projekt SN Prelog – Donji Kraljevec izrađeni je Idejni projekt i sve potrebne studije,  ishođena je lokacijska dozvola, a pri kraju je izrada Glavnog projekta, nakon čega slijedi izdavanje građevne dozvole. No, da bi se prišlo izgradnji sustava navodnjavanja Prelog – Donji Kraljevec potrebno je da posjednici 70% poljoprivrednih površina koje se nalaze u obuhvatu sustava navodnjavanja potpišu s Međimurskom županijom predugovor kojim će potvrditi svoj interes za izgradnju predmetnog sustava javnog navodnjavanja, odnosno kojim će se obvezati da će budući sustav javnog navodnjavanja koristiti minimalno 5 godina od dana početka funkcioniranja javnog sustava. Izgradnja sustava navodnjavanja financirati će se sredstvima Europskog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 85% dok preostalih 15% iz državnog proračuna.
Samim time krajnji korisnici neće participirati u troškovima izgradnje sustava, već će isključivo snositi operativne troškove. Projekt navodnjavanja predstaviti će se i u petak, 27. studenog na Gospodarskom forumu Grada Preloga te 1. prosinca u Donjem Kraljevcu.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content